DIY tuintips

Groene vingers in 7 stappen

Je wilt onttegelen, yes! Met meer planten in de tuin kunnen we ons aanpassen aan het veranderende klimaat. Super dus dat jij je steentje wil bijdragen.

Maar hoe ga je te werk? En welke planten kunnen het beste in jouw tuin? We zetten een paar tips op een rij, zo heb je in zeven stappen een groene tuin! Deze tips zijn samengesteld door Stichting Steenbreek.

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin! Op de website NL Vergroent vind je nog meer tips en tricks om je tuin te vergroenen én bedrijven die je hierbij kunnen helpen.

Foto’s door Raymond Landegent, Karina Amman en NK Tegelwippen

1
Op onderzoek uit

Om je versteende tuin te veranderen in een groene tuin zijn vier vragen belangrijk:

▸ Ligt de tuin in de schaduw, volle zon of ergens tussenin?
▸ Welke grondsoort ligt in je tuin?
▸ Hoeveel tijd wil je steken in onderhoud?
▸ Hoeveel geld heb je beschikbaar?

2
Maak een beplantingsplan

Bodembedekkers zijn ideaal voor een groene, onderhouds­ vriendelijke tuin. Kies ook voor vaste planten in plaats van éénjarigen. Vaste planten komen namelijk ieder voorjaar weer op waardoor je niet telkens nieuwe planten hoeft te kopen. Tuincentra en hoveniers geven je graag advies bij het maken van een beplantingsplan voor jouw tuin.

Makkelijke planten voor een tuin met veel zon:
kattenkruid, zonnehoed, sedum, vrouwenmantel, herfstaster, vaste geranium, duizend­ knoop (Persicaria), rudbeckia, salie.

Makkelijke planten voor een tuin met halfzon:
vrouwenmantel, maagdenpalm, vaste geranium, longkruid, zene­ groen, herfstaster, dikkemanskruid, duizendknoop, zonnehoed, vetkruid, smeerwortel, goudaardbei.

Makkelijke planten voor een tuin met veel schaduw:
varens, smeerwortel, mans­ oor, maagdenpalm, dikkemanskruid, goudaardbei, lieve­ vrouwebedstro, Kaukasische vergeet­me­nietje, schuimbloem, reuzedovenetel.

3
Wip die tegels

Tijd om te wippen! Maak een opsluitrand (zie foto) tussen het tuin­ en terrasgedeelte, zodat de terrastegels die je houdt niet wegzakken. Die rand kun je maken van de weggehaalde tegels, scheelt weer geld. De weggehaalde tegels kun je ook hergebruiken voor het maken van een bankje of verhoogde borders voor planten.

4
Maak ‘m vruchtbaar

Verwijder het bestratingszand dat onder de tegels ligt. Kom je daarna grond tekort? Breng dan een laag teelaarde of tuinaarde aan. Voeg compost of bladaarde toe en meng dit met de tuingrond. Dit organische materiaal is een uitstekende, langzaam werkende meststof. Het zorgt voor een betere waterhuishouding en de planten nemen beter voedingstoffen op.

5
Aanplanten

Tijd om de bloemetjes buiten te zetten! Dompel de planten eerst in een emmer water zodat de grond is volgezogen. Pak dan het beplantingsplan er bij. Zet alle planten met pot op de juiste plek volgens het beplantings­plan. Ben je tevreden? Graaf dan een gat, haal de plant uit de pot en zet de plant net zo diep in de grond als deze in de pot stond.

6
Water!

Geef alle planten na het planten water. Maak wanneer je dit hebt gedaan de grond op alle plekken gelijk.

7
Onderhoud

Een groene tuin is makkelijk in onderhoud, maar heeft wel wát liefde nodig. Geef daarom water wanneer dat nodig is en verwijder onkruid zodra het verschijnt. Als je dat meteen goed bijhoudt, scheelt dat veel werk in de toekomst! Breng een laag compost of bladaarde aan in de herfst. En uitgebloeide bloemen knip je bij voorkeur in het voorjaar pas terug.

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren