Inspiratie

Het gras is groener aan de overkant

Wil je gaan tegelwippen maar kun je nog wat tips gebruiken? Of ben je op zoek naar de best practices van andere steden? We hebben een aantal tuintips, inspiratieprojecten en meer verzameld om je te inspireren. Samen maken we Nederland een stukje groener!

Huis isoleren? Denk aan de vogels en vleermuizen!

Moestuinieren met kinderen

Ga lekker met die kleintjes de tuin in en leg een moestuin aan! Op deze manier leer je kinderen om gezonder te eten en hoe ze hun eigen voedsel kunnen verbouwen. Een basisvaardigheid waar ze de rest van hun leven nog wat aan hebben…

Spelen? Dat kan beter in het groen!

Opgroeiende kinderen ontwikkelen zich. Dit doen ze mentaal, maar ook fysiek. En deze fysieke ontwikkeling is nu precies wat onder druk staat. Kinderen spelen steeds minder buiten, terwijl de beeldschermtijd toeneemt… Een oplossing? Groene schoolpleinen!

Wiptips van Anne Wieggers

Anne Wieggers is niet alleen groenexpert, ze is ook BN’er! In het nieuwe televisieprogramma ‘12 straten groen’ voorziet ze deelnemers van advies, groene tips & tricks en soms ook een beetje mentale steun, dus hoog tijd om bij haar aan te kloppen voor haar allerbeste tegelwiptips.

Zoek de ‘Small Five’

Meer groen in je tuin = meer beestjes. Niets om bang voor te zijn; de meeste beestjes zijn juist heel leuk! Onbekend maakt alleen onbemind, dus vroegen we natuurjournalist Kirsten Dorrestijn alles over deze kleine kruipers (en glijers, want ook slakken kun je in de tuin vinden). Kirsten noemt zichzelf ook wel de kleine beestjes-ambassadeur van Nederland, en in juni 2022 verscheen haar eerste boek.

Van tegeltuin naar jungle?

Katja’s missie is om alle saaie tegeltuinen in Nederland om te toveren in groene oases. In haar boek ‘Van tegeltuin naar jungle’ deelt ze haar ervaringen, zodat jij het wiel niet opnieuw uit hoeft te vinden. Wij vroegen haar de hemd van het lijf en ontfutselden haar een paar goeie tuintips!

Waterschade is geen pretje!

Regenwater gaat vaak direct het riool in, dat weer kan overstromen waardoor straten vollopen. En jouw kelder misschien ook. Tegels wippen helpt, maar wat nog meer? We spraken met een schadebehandelaar over tips & tricks om waterschade te voorkomen.

Help de bijen een handje

Bij het NK Tegelwippen hebben we nogal wat affiniteit met de bloemetjes en de bijtjes (snap je ‘m?). En dat komt goed uit, want de bijen hebben onze hulp nodig! Er zijn op dit moment 360 soorten wilde bijen in Nederland, waarvan de helft met uitsterven wordt bedreigd. Lees verder hoe jij kunt helpen!

Waarom Tegelwippen?

Er liggen veel tegels in ons land, en dat is nergens voor nodig! Tegels zijn keihard en laten geen druppel water door. Maar zoals je weet regent het in ons kikkerlandje veel, vaak en hard. En waar gaat dat water dan heen?

Tegels wippen, hoe dan?

Daar sta je dan, met je goede gedrag. Klaar om tegels te wippen. Een klusje dat misschien heel simpel lijkt, maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? We helpen je graag op weg!

Bodemweetjes

Tuinieren begint bij de bodem. Nou ja, als je je tegels gewipt hebt natuurlijk. Jouw (toekomstige) planten hebben een rijke en luchtige voedingsbodem nodig, waarin ze groot en sterk kunnen groeien. Sterke planten worden namelijk minder snel ziek (denk: beestjes!) en zo voorkom je dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Zand, wat doe je ermee?

Yes! Je hebt besloten te vergroenen en gaat vol goede moed aan de slag. Een schep in je hand, een druppel zweet op je voorhoofd en een gewipte tegel naast je. Die groene tuin zie je al voor je, de planten staan klaar om de grond in te gaan. Maar wat verschijnt er tot je verbazing, daar onder die tegel? Geen aarde, maar een laag zand!

10 x Planten in de droogte

We hebben in Nederland steeds vaker last van droogte, met name in de zomer en het voorjaar. Hoe meer groen in je tuin, hoe minder heet en droog deze wordt. Benieuwd welke planten goed tegen droogte kunnen? We zetten er 10 op een rij.

Plant Je Mee

Wist je dat het najaar het ideale moment is om te planten? En groot voordeel: als je in de herfst plant, kun je in de lente genieten van een bloeiende tuin!

De Week van de Groene Tuin

We willen natuurlijk altijd en overal groene tuinen, maar om hier extra aandacht op te vestigen is er ‘de Week van de Groene Tuin’.

Composteren

Compost kun je kopen, maar je kunt het ook zelf maken! Dat heeft allerlei voordelen voor jezelf, je portemonnee en onze planeet.

5 wiptips van de Tuinbroekies

Van naakt tuinieren tot biodiversiteit, en van recyclen tot tuinontwerp; de mannen van de Tuinbroekies Podcast leren al doende alles van tuinieren en nemen hun luisteraars daar op een speelse manier in mee. Wij vroegen ze de hemden van het lijf!

Insecten in de tuin

Je vind ze soms misschien irritant, maar insecten zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Het is daarom belangrijk dat we onze tuinen weer aantrekkelijk maken voor onze vliegende, kruipende en kronkelende vrienden.

Goed ga-zonnen

Houd je ervan om lekker in het gras te liggen? Ga dan je voor een gazon in je tuin! Voor je die aanlegt is het handig dat je met een paar dingen rekening houdt. We zetten ze voor je op een rij.

Water, water, water

Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Het regenwater dat naar beneden valt gaat direct het riool in, zonde! En op warme dagen verspillen we juist weer veel drinkwater. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om jouw water te managen!

Milieubewust tuinieren

Misschien denk je: tuinieren is toch altijd milieubewust? Helaas is dat niet het geval! In sommige hulpmiddelen zitten schadelijke stoffen en soms kun je gewoon nóg betere keuzes maken. We zetten er een paar voor je op een rij.

10 x Onderhoudsarme planten

Geen zin om veelvuldig met je handen in de aarde te zitten? Met deze planten is dat geen probleem. Ze hebben zo weinig onderhoud nodig dat je er (bijna) niets voor hoeft te doen.

Boom, boom, boom, boom!

Bomen zijn belangrijk! Ze kunnen als plek voor een vogelhuisje dienen of voor het aanknopingspunt van je hangmat. Maar bomen zijn voor nog veel meer dingen goed. Aan de slag dus!

What to do met je tegels?

Als je dan die tegels hebt gewipt wil je natuurlijk het liefst een ander blij maken met je tegels, in plaats dat ze in de puincontainer belanden. We got your back, check hier de tips.

Verticaal tuinieren

Groene gevels hebben veel voordelen. Ze verkoelen je huis in de zomer en kunnen in de winter wat warmte vast houden.

Regenpijpen afkoppelen

De regenton is één van de meest eenvoudige manieren om regenwater te benutten. Door de regenton aan te sluiten op een regenpijp vang je regenwater op om te gebruiken.

Beleidsmatig onttegelen

Als je echt vierkante meters wilt maken met onttegelen, dan kun je als gemeente of woningcorporatie een beroep doen op je bestuurlijke macht.

Groene parkeerplaatsen

Mocht je wel mee willen doen aan het NK, maar het nog té moeilijk vinden om helemaal afscheid te nemen van je tegels, dan hebben we een oplossing: halfverharding.

Bedrijventerrein vergroenen in Deventer

Op bedrijventerreinen en kantoorlocaties is nog veel groene winst te behalen. Vaak zijn het stenen landschappen, gericht op efficiëntie en veiligheid.

Tegel-ophaal service

Als je als gemeente vergroeningsmeters wilt maken, dan bied je bewoners een tegel-ophaalservice aan.

Geveltuinen centrum Zwolle

In Zwolle heeft de gemeente het initiatief genomen voor de aanleg van ongeveer honderd geveltuinen in het winkelgebied.

Binnenterrein woonblok vergroenen

Het binnenterrein van het Rotterdamse ‘kabouterdorp’ ging vorig jaar flink op de schop. Tegels werden eruit gewipt om plaats te maken voor groen en meer.

Blije boomspiegels

De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom de boomstam waardoor lucht en water de wortels van de boom kunnen bereiken.

Vergroen je schoolplein!

Een schoolplein is een dankbare plek om te vergroenen. Het is goed voor de gezondheid van de kinderen, beter voor de opvang van het regenwater en goed voor de biodiversiteit.

Langste geveltuin van NL

In juni 2020 werd bij verzamelgebouw De Kroon met 142,5 meter de langste geveltuin van Nederland aangelegd, Rotterdam pakte hiermee het record van Amsterdam af.

1000 geveltuinen

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten.

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren