10 x Planten in de droogte

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

10 x Planten in de droogte

We hebben in Nederland steeds vaker last van droogte, met name in de zomer en het voorjaar. Hoe meer groen in je tuin, hoe minder heet en droog deze wordt. En naast water opvangen, kun je ook water besparen. Door bijvoorbeeld bloeiers te planten die goed tegen droogte kunnen. We zetten er daarvan tien op een rij, met dank aan Stichting Steenbreek.

SIERUI – ALLIUM

Deze sierlijke bloemen kun je het beste in het najaar planten. Ze houden van zon en lokken veel insecten.

TROMPETKLIMMER – CAMPSIS

Maak van je tuin een tropisch walhalla met deze vrolijke trompetvormige klimplant. De plant houdt van zon en warmte, maar is ook goed winterhard. Laat ‘m in een stevige pergola klimmen (met hier en daar een steundraad) of tegen de muur.

KRUIPENDE AMERIKAANSE SERING – CEANOTHUS THYRSIFLORUS VAR. REPENS

Deze lage brede struik krijgt in mei-juni prachtige helderblauwe bloemen. Het glanzende donkergroene blad is wintergroen. Houd niet van nattigheid maar staat graag op een beschutte, warme (en droge) plek.

CHOISYA – CHOISYA ‘AZTEC PEARL’

Een vrolijke toevoeging aan je tuin én geurt lekker kruidig. Houd van warmte, maar is ook wintergroen. Bloeit wit in mei, en later in de zomer vaak nog een keer.

Valse Christusdoorn – GLEDITSIA TRIACANTHOS

Bomen met fijn blad en meestal een luchtige open kroon. Er zijn verschillende soorten Christusdoornen, zoals de ‘Globosa’ en ‘Elegantissima’ en de geelbladige ‘Sunburst’.

OOIEVAARSBEK – GERANIUM MACRORRHIZUM

Deze tuin Geraniums zijn uitstekende bodembedekkers die lang bloeien en onkruid prima onderdrukken. Zet ze in de volle zon of beschaduwd naast of onder andere planten. Achter de Geraniums zitten klinkt zo gek nog niet!

KORAALHERTSHOOI – HYPERICUM X INODORUM

Een gemakkelijke droogtetolerante tuinplant. Bloeit geel en is in allerlei verschillende beskleuren verkrijgbaar. Als je aan zee woont: deze plant kan prima tegen zoute wind!

LAVENDEL – LAVANDULA

Zoals veel kruiden uit het Middellandsezee- gebied is lavendel goed droogtebestendig. De gezellige paarse bloemen ruiken heerlijk!

KATTENKRUID – NEPETA FAASSENII ‘SIX HILLS GIANT’

Niet alleen katten, maar ook bijen en hommels zijn dol op de geur van kattenkruid. Een uitstekende bodembedekker die onkruid onderdrukt en lang paars bloeit.

VETKRUID – SEDUM ‘HERBSTFREUDE’

Deze bekende vetplant wordt zo’n 60 cm hoog. Bloeit in september met roze bloemen waar vlinders dol op zijn. Ook andere Sedum soorten zijn erg goed droogtebestendig.

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Deze lijst is opgesteld door Stichting Steenbreek:
Droogtetolerante planten | Stichting Steenbreek

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren