1000 geveltuinen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

1000 geveltuinen

Een laagdrempelige stap naar een groenere straat

De geveltuin. Wie wordt er niet zielsgelukkig van? De bewoner, het langslopende publiek, het riool en niet in de laatste plaats de insecten. Weinig zaken oogsten zo’n hoog percentage plezier als een geveltuin. En het goede nieuws is: in de meeste Nederlandse gemeenten mag je zonder problemen een geveltuin aanleggen. Een geveltuin aanleggen is simpel, maar doeltreffend. Je breekt de stoep tegen je (voor)gevel open, vervangt het zand door tuinaarde en voilà, het groene genieten kan beginnen.

Het nut van een campagne

In verschillende steden wordt het aanleggen van een geveltuin actief gestimuleerd. In Rotterdam werd in 2020 de 1000 Geveltuinen campagne georganiseerd, in Zwolle zijn op initiatief van de gemeente de afgelopen jaren 100 geveltuinen aangelegd in het stadscentrum en in Tilburg voert de gemeente actief campagne om bij bewoners een geveltuin aan te leggen.

De 1000 Geveltuinen campagne is in de coronazomer in Rotterdam ontstaan, een geveltuin aanleggen was namelijk één van de weinige buurtactiviteiten die wel door konden gaan. Raymond Landegent (Groenemorgen) is de initiatiefnemer van deze campagne en vertelt: ‘’De campagne is een groter succes gebleken dan verwacht. Mensen worden blij van meer groen in hun straat én het kwantitatieve doel werkte heel motiverend.’’

In Tilburg zijn ze ook voortvarend bezig. Janneke de Vries (Op Groene Voet) is daar één van de kartrekkers van het vergroenen van de Tilburgse straten. Van 2015-2017 zijn daar zo’n 800 nieuwe geveltuinen aangelegd en elk jaar komen daar weer meer bij. Wat is nou het belang van groen aan de gevel? Janneke : ‘’Een geveltuin is een belangrijke slok op de borrel en persoonlijk vind ik een geveltuin een juweeltje voor de straat. Het wordt er simpelweg gezelliger van en iedereen kan zijn creatieve ei erin kwijt, als je dat wilt.’’

Doe het samen

Het leukste is om de aanleg samen met je buren te organiseren. Ellen van Bodegom woont op het Noordereiland in Rotterdam en kreeg tijdens de lockdown zin om haar buren te mobiliseren om met elkaar geveltuinen aan te leggen. Ellen is gaan flyeren en aanbellen en vond uiteindelijk 10 buren bereid die mee wilden doen. De kettingreactie duurt voort, want de overburen besloten een paar weken later hetzelfde te doen én de eerste stappen richting grotere vergroeningsplannen zijn hiermee in beweging gekomen. Ellen’s les: klein beginnen en organisch met elkaar groeien! Waar een geveltuin al niet voor kan zorgen.

Foto’s door Raymond Landegent en Paula Zwitser

Stappenplan aanleggen geveltuin

1
Zoek een mooi plekje voor je nieuwe geveltuin. Dit kan aan je voorgevel zijn, maar natuurlijk ook aan je achter- of zijgevel.
2
Overleg (als je ze hebt) met je buren of ze het ook een goed idee vinden.
3
Wip de tegels uit de grond. Zorg dat er genoeg stoep overblijft (minimaal 150 cm) voor een rolstoel. Zet de tegels rechtop om een rand te maken.
4
Graaf het zand zo’n 25 cm af en vervang door (biologische) tuinaarde.
5
Zet er wat gave vaste planten (inspiratie hier en online bestellen hier) in en het grote genieten kan beginnen!
"Het aanleggen van de geveltuinen met de buren heeft echt gezorgd voor een sociale boost in de straat. Het was een fire-starter!"
- Ellen van Bodegom
"De versteende omgeving is ongezellig en levenloos, we moeten de natuur weer veel meer in de stad gaan verwelkomen"
- Raymond Landegent

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren