5 wiptips van de Tuinbroekies

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

5 wiptips van de Tuinbroekies

Van naakt tuinieren tot biodiversiteit, en van recyclen tot tuinontwerp; de mannen van de Tuinbroekies Podcast leren al doende alles van tuinieren en nemen hun luisteraars daar op een speelse manier in mee. En als ze iets niet weten? Nou, dan gaan ze in gesprek met lokale specialisten en komen deze pioniers er op deze manier achter. We vroegen ze de hemden van het lijf over de podcast, hun eigen avonturen in de tuin en de beste tips voor tegelwippers in spé.

Voorstellen!

Het dynamisch duo de Tuinbroekies bestaat uit Casper Boot en Naan Eldering (en ja, Naan is zijn echte naam en geen afkorting). Aan het begin van dit jaar kwam de eerste aflevering van hun podcast online. Inmiddels hebben ze duizenden volgers op hun social media accounts en bereiken ze met hun podcast honderden tuinliefhebbers per dag. Een vliegende start, hoe krijgen ze dat voor elkaar? Naan: “Ja, we doen iets heel goed… We weten zelf alleen nog niet wat!” zegt hij lachend. Ze krijgen wel terug dat mensen luisteren om meer te leren over tuinieren, maar ook omdat het soms gewoon lekker slap geouwehoer is. The best of both worlds, als je het aan ons vraagt. “De Belgische luisteraars noemen het MALM; Microfoon Aan en Lullen Maar. We zijn enthousiast, hebben er lol in en doen niet te moeilijk. Dat werkt aanstekelijk.”

Wat flink heeft meegeholpen voor het succes van de podcast is dat Casper al een bekende naam is in de interieurwereld, hij runt samen met zijn vrouw Anki namelijk het ontwerpbureau Zilverblauw. Op hun fotogenieke Instagramaccount (@zilverblauw) delen ze vooral beelden van hun eigen huis en tuin, en met bijna 93.000 volgers doen ze dit succesvol. Nadat Casper zijn eerste boek schreef (‘Je eigen paradijs’, over het maken van je eigen groene plekje) besloot hij samen met Naan dat ze de lezers ook op een andere, laagdrempelige manier wilden betrekken en ondersteunen. En zo ontstond de Tuinbroekies Podcast. Aan de hand van de negen hoofdstukken in het boek helpen ze mensen met het vergroenen en verrijken van hun tuin, en nemen ze je stapsgewijs mee in alle mogelijkheden die daar bij komen kijken.

Wat is jullie advies voor mensen die graag tegels willen wippen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen?

“Doe het stapje voor stapje, en begin klein. We horen van luisteraars dat het soms best overweldigend kan zijn als je je hele tuin in een keer aan wilt pakken. Maar dat hóeft natuurlijk ook niet. Begin gewoon eens met het wippen van vier tegels, en kijk wat je dan tegenkomt. Je moet die tegel namelijk wel eerst wippen om te weten wat eronder ligt! Op basis daarvan kun je weer je volgende stap gaan bepalen. Vaak kom je onder je tegel geel zand tegen, en wat doe je daarmee? Eruit halen. En wat zet je er dan weer in? Nou, koop bijvoorbeeld eens wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt en zet die in de grond. Een kruidentuintje kan bijna niet mislukken! Koop een mooie zadenmix, gooi dat op je stukje aarde en kijk wat er opkomt. Zo is het eerste begin gemaakt, en al doende leer je wat werkt en wat niet werkt. Soms gaan dingen mis, maar daar leer je ook weer van. En onthou vooral dat je met tuinieren eigenlijk niks fout kan doen. Laat je dus, zeker als je net begint, niet tegenhouden omdat je dingen graag ‘goed’ wil doen. Wij zeggen altijd: ‘Liever inconsequent goed dan consequent fout’. Dat gaat voor veel dingen op, maar zeker ook voor tuinieren!”

Als mensen de komende maand nog tegels willen wippen, wat kunnen ze dan het beste planten?

“Bloembollen! En dat is ook nog eens hartstikke makkelijk; je graaft een gat, stopt ze in de grond en voilà: ze komen op. Je kunt dan volgend jaar, nadat de bloemen uit je bol zijn opgekomen, je stukje grond gewoon weer gebruiken voor iets anders. De bloem uit je bloembol komt het jaar erop gewoon weer als eerste naar boven. Zo maak je als het ware een tuin met laagjes, en heb je er op verschillende momenten plezier van.”

Hebben jullie tips voor mensen die tegels willen wippen maar niet veel budget hebben?

“Marktplaats, lokale Facebookgroepen of stekjesbakken zijn je beste vriend. Of ga op zoek naar lokale kwekers, zij hebben ook vaak mooie biologische planten die zonder gif gekweekt worden. Maak er gewoon eens een uitje van, zo ontdek je de mooie plekjes in de buurt en kom je stekjesbakken tegen die mensen voor hun eigen huis hebben gezet. Mét een spaarpotje om in te betalen ernaast. Deze plantjes hebben vaak ook hele goede wortels, en dat is belangrijk voor het laten groeien van een gezond plantje. Veel energie komt namelijk vanuit de wortels van een plant, dus als die goed ontwikkeld zijn weet je dat je een grotere kans van slagen hebt.

Maar ook de tegels die je wipt kun je voor andere dingen gebruiken, zoals bijvoorbeeld een muurtje in je tuin of je maakt er een kruidenkrul van. Als je dingen een nieuwe plek in je tuin geeft, kost het je ook geen geld.”

Wat kun je verder in oktober nog doen in je tuin?

“Dit is hét moment om je tuin voor te bereiden op het volgende tuinseizoen. Oktober staat niet voor niets bekend als het Vergeten Plantseizoen! Als je dode bladeren op de grond hebt liggen zou je ze kunnen wegbrengen naar de stort. Je kunt ze ook in een open bak of rek doen, waar de regen en de wormen bij kunnen, dan heb je volgend jaar je eigen compost! Dat scheelt ook weer als je dingen wil gaan planten in je tuin, want dan hoef je namelijk geen verbeteraar voor je grond te kopen. Én het scheelt je een ritje naar de stort: win-win. Je kunt je bladeren ook onder een struik vegen waar ze niet zo in het oog liggen, dan dienen ze als huisje voor allebei beestjes, die weer goed zijn voor de biodiversiteit.”

Waar kunnen mensen naartoe als ze inspiratie op willen doen voor hun eigen tuin?

“Een plek waar wij heel graag komen is Villa Augustus in Dordrecht. Dit is een oude watertoren die is omgebouwd tot een hotel en restaurant, met een prachtige tuin. De groenten die in de moestuin gekweekt worden serveren ze ook in het restaurant. De tuin is prachtig, en ziet eruit als een echte kasteeltuin. En dat is het ook, maar dan zonder de dure elementen van een kasteeltuin. Er wordt veel gebruik gemaakt van gerecyclede materialen, reststukken metaal of zelfs puin. Alles wat je daar ziet zou je in principe ook in je eigen tuin kunnen maken. Super inspirerend!”

Bedankt Tuinbroekies! Volg ze vooral op Instagram via @tuinbroekies en luister natuurlijk naar hun podcast via de bekende podcast apps.

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren