Blije boomspiegels

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Blije boomspiegels

Elke boom verdient een spiegel!

De boomspiegel. De wat? De boomspiegel, oftewel de vaak zanderige grond rondom de boomstam waardoor lucht en water de wortels van de boom kunnen bereiken. De boom heeft het liefst zo min mogelijk tegels op zijn worteloppervlak, het liefst is de open ruimte rondom de boomstam even groot als de boomkruin. Deze ruimte is de boom in de stad vaak niet gegeven. Gelukkig zie je steeds meer initiatieven die zich inzetten voor blije boomspiegels. We hebben twee belangrijke kartrekkers aan de tand gevoeld over hun boomspiegel ambities: Guerrilla Gardeners en De Gezonde Stad.

DOE HET ZELF

Guerrilla Gardening is een internationale beweging van mensen die hun omgeving willen vergroenen en daarbij niet wachten tot de gemeente langskomt met groene plannen: ze gaan zelf aan de slag! Het goede nieuws is: ook jij kunt meedoen. Bewapen jezelf met een schop, gieter en plantjes en trek jouw wijk in. Lege bloembakken, verwaarloosde stukken plantsoen en kale gevels; verander ze in een bloemenzee.

1 MILJOEN BLIJE BOOMSPIEGELS

Cerian ‘Jenny’ van Gestel is de initiatiefnemer van Guerrilla Gardeners NL en die hebben een missie: 1 miljoen blije boomspiegels in 2030! Waarom dat ambitieuze doel? ‘’De grootste bedreiging voor de wilde bij is een gebrek aan voedsel en plek om te nestelen. En dat terwijl er in de bebouwde kom zeer geschikte plekken letterlijk bij iedereen in de straat te vinden zijn: de boomspiegels – de kale plekken in de stoep rond de stam van een boom.’’ aldus Jenny.

De boomspiegel is nu vaak kaal. Of erger nog, een hondenpoep-hotspot of fietsenstalling: een gemiste kans volgens Jenny: ‘’Het is mogelijk om, met aandacht voor het welzijn van de boom, tuintjes aan te leggen rondom de boomstam die insecten voeden. Dat is goed voor de biodiversiteit, goed voor het burencontact en goed voor gezonde, klimaatbestendige wijken.’’

BOOMPARKEN IN AMSTERDAM

In Amsterdam hebben ze dat ook door. De Gezonde Stad richt zich op het vergroenen en verduurzamen van de stad. Daarom starten ze campagnes vóór en samen met Amsterdammers. Eén van die campagnes is ‘Boomparken‘. Met de campagne worden Amsterdammers opgeroepen om een saai boomperkje om te toveren tot een kleurrijk, biodivers boomparkje. Er zijn de afgelopen jaren al 225 saaie boomspiegels omgetoverd in gezellige boomparken. Dit jaar gaan ze ook in Amsterdam Nieuw-West aan de slag.

Eén belangrijke tip: zorg er wel voor dat je de boomspiegel adopteert bij je gemeente, anders kan het zomaar zijn dat je vrolijke plantjes worden weggeschoffeld in het periodieke onderhoud door de plantsoenendienst. En dat zou natuurlijk zonde zijn!

Foto’s door: De Gezonde Stad en Guerilla Gardeners

"Boomparken zijn goed voor de biodiversiteit, goed voor het burencontact en goed voor gezonde, klimaatbestendige wijken."
- De Gezonde Stad

Stappenplan

1
Check of in jouw gemeente adoptie van boomspiegels mogelijk is
2
Maak, indien wenselijk, een afrastering van takken of bijvoorbeeld rolborder
3
Voeg een laag compost of mulch toe. Dit zorgt ervoor dat onkruid minder kans heeft en verbetert de bodem.
4
Check de omstandigheden bij de boom. Kies (biologische) planten die daar bij passen. Hier vind je tips voor beplanting.
5
Geef je boomspiegel regelmatig wat verzorging, water en liefde.
"Wij willen Nederland in beweging brengen en in 2030 zorgen voor 1 miljoen blije boomspiegels!"
- Jenny van Gestel

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren