Bodemweetjes

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Bodemweetjes

Tot op de bodem uitgezocht: zorg dat je planten groot & sterk worden

Tuinieren begint bij de bodem. Nou ja, als je je tegels gewipt hebt natuurlijk. Jouw (toekomstige) planten hebben een rijke en luchtige voedingsbodem nodig, waarin ze groot en sterk kunnen groeien. Sterke planten worden namelijk minder snel ziek (denk: beestjes!) en zo voorkom je dus het gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Maar hoe kun jij een bodempje leggen waar jouw plantjes op kunnen floreren? Lees verder!

Afgraven

Onder je tegels ligt vaak een laag zand, dat moet afgegraven worden. Planten vinden zand namelijk niet zo fijn. Zorg dat je zo’n 30 centimeter zand weghaalt en hier tuinaarde voor in de plaats legt. Ga je een boom planten? Zorg dan dat je (minimaal) een meter zand weghaalt en vervangt door tuinaarde.

Tuinaarde

Wist je dat niet alle tuinaarde milieuvriendelijk is? Als je een zak hebt die van veengrond is gemaakt is dit vaak erg milieubelastend, omdat het winnen hiervan veel CO2 uitstoot. Wij adviseren daarom biologische tuinaarde op basis van kokosvezels of duurzaam geoogst veen.

Spitten

Zorg dat de bodem niet te stevig is aangestampt, dat vermindert het vermogen van de bodem om water op te nemen en weg te laten zakken. Ook zorgt losse grond ervoor dat er meer zuurstof bij de wortels van je planten komen. Even spitten dus! Als je aan het spitten gaat is het handig als je op het weer let: wanneer je bijvoorbeeld na een zware regenbui gaat spitten is de grond te nat, waardoor de aarde als het ware te dicht op elkaar komt te liggen.

Bodemdieren

Is de bodem gezond? Dan komen de dieren vanzelf op bezoek. Bodemdieren (zoals wormen) zorgen dat organisch materiaal wordt afgebroken zodat de grond vruchtbaar wordt. En dat vinden je plantjes natuurlijk alleen maar lekker!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over een goede bodem? Lees verder via onderstaande links:

Gezonde bodem | Rainproof
Goede bemesting | Milieu Centraal
Een Levende Tuin Begint bij de bodem | Stichting Steenbreek

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels
tot nu toe