Boom, boom, boom, boom!

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Boom, boom, boom, boom!

I want you in my garden

Bomen zijn belangrijk! Ze kunnen als plek voor een vogelhuisje dienen of voor het aanknopingspunt van je hangmat. Maar bomen zijn voor nog veel meer dingen goed. En je kunt in bijna elke tuin wel een (kleine) boom planten. Aan de slag dus! In dit artikel vertellen we je alles over de groene goden.

Waarom bomen?

Bomen zijn belangrijke fijnstofvangers. Een boom van 50 jaar oud heeft al ongeveer een ton CO2 uit de lucht gefilterd! Bomen vangen met hun takken en bladeren ook regenwater op, dat vertraagd via de stam de grond in loopt of verdampt. Dit vermindert weer de regenwateroverlast. Daarnaast bieden bomen beschutting voor vogels en andere dieren, zorgt de schaduw onder de boom dat de grond minder opwarmt en kun je zelf op een warme dag heerlijk in de schaduw van je boom vertoeven.

Klein maar fijn

Wanneer je een opgekweekte boom gaat planten, kies dan voor een kleine. Het opkweken van planten, struiken en bomen is namelijk belastend voor het milieu. Helemaal wanneer dit in een kas gebeurt! Als je voor een kleine boom gaat beperk je deze impact.

Welke boom?

Het is belangrijk te bepalen waar de boom komt te staan en of je een speciale wens hebt; wil je bijvoorbeeld meer vogels in je tuin, heb je behoefte aan schaduw of wil je misschien een fruitboom? Voor elke boom geldt; een inheemse boom, die oorspronkelijk uit Nederland komt, is het beste voor het milieu.

Zij helpen je aan een boom

Er zijn verschillende initiatieven in het land die zich inzetten voor meer bomen. Zo heb je Meer Bomen Nu, zij planten ieder plantseizoen honderdduizenden bomen in Nederland en organiseren regelmatig boom-uitdeel dagen. Bomen planten kun je het beste na de herfst doen, dus kijk voor deze uitdeel dagen rond oktober weer eens op hun website.

Rotterdammers kunnen subsidie krijgen voor het planten van inheemse bomen en struiken. En in Amsterdam heb je ‘Bomen voor Amsterdam’, een actie van de Gezonde Stad, waarbij elk jaar gratis bomen worden geplant op (jouw) privé terrein. Dit vindt plaats in november, dus houd na het tegelwippen nog een plekje vrij voor je nieuwe boom!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over bomen? Lees verder via onderstaande link:

Plant een (fruit)boom | Rotterdams Weerwoord
Bomen | Amsterdan Rainproof
Tiny Forest | IVN Natuureducatie
Planten en bomen kiezen | Milieu Centraal

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren