Goed ga-zonnen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Goed ga-zonnen

Tips voor een fijn en duurzaam gazon

Houd je ervan om lekker in het gras te liggen? Ga dan je voor een gazon in je tuin! Voor je die aanlegt is het handig dat je met een paar dingen rekening houdt. We zetten ze voor je op een rij.

Zaaien

Kant-en-klare graszoden worden gekweekt met veel water, bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Daarom is zelf gras zaaien milieuvriendelijker en pluspunt: het is ook nog eens goedkoper!

Let wel op: Vogels lusten wel een zaadje of twee, dus bescherm je vers ingezaaide gazon met een vogelschriklint bijvoorbeeld. Let bij het kopen van graszaadmengsels ook goed op de samenstelling van het mengsel. Ga je het gazon intensief gebruiken door er veel op te lopen en spelen? Kies dan een graszaadmengsel dat daar speciaal voor bedoeld is.

Zon

Wellicht is de naam niet voor niets gaZon; een grasveld heeft namelijk heel veel zon nodig! Kies dus een goede plek uit, onder een boom komt sneller onkruid en mos tevoorschijn. Komt er toch een stuk van je gazon in de schaduw, zoek dan een graszaadmengsel dat geschikt is voor schaduwrijke plekken.

Mest

Je gazon heeft twee keer per jaar mest nodig. De beste tijd om je tuin te bemesten is in februari/maart en in augustus/september. Ga voor natuurlijke mest en niet voor kunstmest. Kunstmest werkt zo snel dat het juist ongezond kan zijn voor je planten en is daarnaast belastend voor het milieu. Neem een kijkje in de keurmerkenwijzer van Milieu Centraal voor meer informatie over duurzame merken.

Maaien

Laat wanneer je gaat maaien niet te veel maaisel liggen, je kunt dit beter gebruiken op de composthoop of bij het GFT doen. Handmatig maaien is beter voor het milieu dan elektrisch maaien. Gebruik je een robotmaaier? Zorg er dan voor dat je overdag maait, deze apparaten zijn gevaarlijk voor egels die ‘s nachts in je tuin rondscharrelen. Dat wil je niet op je geweten hebben!

Onkruid

Om de groei van onkruid en mos te voorkomen is het slim om naast maaien en bemesten het gazon luchtig te houden. Doe dit bijvoorbeeld door met een riek of prikrol gaatjes te prikken in de bovenlaag, zo zorg je ervoor dat de lucht- en waterhuishouding rond de wortels verbeterd.

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over een mooi gazon? Lees verder via onderstaande link:

Gezond gazon | Milieu Centraal
Kies voor gras | Rotterdams WeerWoord

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren