Help de bijen een handje

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Help de bijen een handje

Deze bestuivers hebben jouw hulp bij-zonder hard nodig

Bij het NK Tegelwippen hebben we nogal wat affiniteit met de bloemetjes en de bijtjes (snap je ‘m?). En dat komt goed uit, want de bijen hebben onze hulp nodig! Er zijn op dit moment 360 soorten wilde bijen in Nederland, waarvan de helft met uitsterven wordt bedreigd. Misschien denk jij nu; ‘boeit mij toch niks?’ Nou, als je graag groenten, fruit en andere eetbare gewassen eet wel. Een groot deel hiervan is voor bestuiving afhankelijk van bijen, dus zonder de bij is je bordje straks een stuk minder goed gevuld. Daarbij zijn bijen toch hartstikke cute? Heb je weleens een foto gezien van bijen die een dutje doen in bloemen? Bij-zonder lief!

Wil je de bij helpen? Er zijn verschillende dingen die je kunt doen!

Voor gemeenten

Wist je dat je als gemeente aan bijvriendelijk groenbeheer kunt doen? Dit draagt bij (hihi) aan veel voedsel en nestgelegenheid voor wilde bijen. Dit doe je bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende planten die het hele jaar door bloeien, bijvriendelijk bermbeheer door een aangepast maaibeleid en voldoende nestgelegenheid voor wilde bijen. Lees op de website van Nederland Zoemt meer over hoe je bijvriendelijk beheer nu precies aanpakt. Ook kun je de ‘Laat je Gemeente Zoemen’ test doen, waarmee je inzicht krijgt in jouw huidige situatie en ook tips waar je meteen mee aan de slag kunt. 

Woningkrapte op de bijenmarkt

Als je zeker wil weten dat de bijtjes een veilige thuissituatie met voldoende voedsel hebben, kun je als gemeente ook een huisje voor ze bouwen! Een bijenburcht, om precies te zijn. Deze fungeert als een soort hotel in de grond, waardoor het leefgebied van de bijen wordt vergroot. Ongeveer 80% van de wilde bijen nestelt zich namelijk in de aarde. De gemeente Utrecht plaatste onlangs de allereerste bijenburcht in Nederland en gaat er nog meer plaatsen. Ook andere gemeenten gaan dit goede voorbeeld volgen. Werk jij bij de gemeente en heb je bij-zonder veel interesse in een bijenburcht? Bekijk de handleiding op de website van Utrecht Natuurlijk onder ‘Bijenburcht’.

Voor tegelwippers (in spe)

Wil je de bij helpen? Dan is de allereerste stap om te zetten die van in de spiegel kijken. Want heb jij nog een tuin die vol ligt met tegels? Wip die tegels dan en zet er groen voor in de plaats! Meld ze meteen even aan op onze website, als je dan toch (heel lekker) bezig bent. 

Plant vervolgens het liefst veel bloemen of bloeiende planten in je tuin, want deze bevatten nectar. En dat is voedsel voor bestuivers! Wil je het helemaal goed doen? Denk dan aan onderstaande punten: 

  • Plant zoveel mogelijk bijen-trekkers. Met de juiste bloemen en planten kun je het hele jaar door zorgen voor genoeg voedsel (nectar en stuifmeel). Voorbeelden van planten waar bijen gek op zijn zijn de rode dophei, klimop of zonnebloemen. Ook zijn er enkelbloemige varianten van dahlia’s en rozen. Bekijk hier meer opties!
  • Kies voor planten die niet met bestrijdingsmiddelen zijn behandeld, anders kun je de bijen zelfs meer kwaad dan goed doen. Kies dus als mogelijk voor biologische planten en bloemen! Dit geldt overigens ook voor andere dingen die je in de tuin doet, zoals het bestrijden van onkruid of ongewenste beestjes. Gebruik bio-bestrijdingsmiddelen en hou de bij blij!
  • Hou bij het vullen van je tuin rekening met de verschillende bloeiperiodes van jouw bloemen en planten. Sommige bijen worden in februari al wakker, en ze kunnen wakker blijven tot in november. Bij-komend voordeel is dat jij het hele jaar door een prachtig bloeiende tuin hebt om naar te kijken, dus een echte win-win! 

Maai me niet

Heb je al een groene tuin met een lekker gazon? Lekker bezig! Wat je dan kunt doen om de bijen te helpen naast bovenstaande tips is (een gedeelte van) je grasmat niet te maaien. Zo krijgt bloeiend onkruid, zoals paardenbloemen, de ruimte. En laat dat nu net een van de favoriete snacks zijn van de bij! Paardenbloemen bloeien vooral in het voorjaar, als er voor de bijen nog weinig voedsel te vinden is. Dus zij zijn heel blij met het gele genot dat een paardenbloem heet. Maar ook gedurende de rest van het jaar zijn er genoeg bloeiers die opkomen als je een stukje van het gazon met rust laat. In het Verenigd Koninkrijk bleek dat je met deze eenvoudige methode tot wel 10x meer bijen kunt aantrekken!

Voor in het najaar

Is het einde van het seizoen in zicht? Ook dan kun je de bijen helpen, voordat ze hun ‘winterslaap’ gaan houden. Dit doe je door herfstblad op de aarde te strooien en uitgebloeide bloemstengels te laten staan. Zo kunnen bijen in de grond overwinteren en hebben ook andere dieren schuilplekken voor de winter. Vind je dat er rommelig uitzien? Kies dan gewoon één plek waar je de bodem met rust laat.

Door uitgebloeide bloemstengels te laten staan maak je een bedje voor de bij! Sommige bijensoorten overwinteren hier namelijk graag, dus door in het voorjaar te snoeien maak je een huisje voor ze. Adopteer een bij, dus.

Zo! Je bent weer helemaal bij-gepraat over het reilen en zeilen van de bij. Let’s go and save some bees, folks!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren