Insecten in de tuin

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Insecten in de tuin

Zó maak jij je tuin insect-vriendelijk!

Je vind ze soms misschien irritant, maar insecten zijn een belangrijk onderdeel van onze leefomgeving. Zo bestuiven bijen en andere insecten de gewassen die we eten, zorgen bodemdieren (zoals wormen) dat organisch materiaal wordt afgebroken zodat de grond vruchtbaar wordt en eten verscheidene insecten elkaar op waardoor er minder plagen ontstaan. Uit onderzoek in opdracht van Natuurmonumenten is gebleken dat in de afgelopen decennia 76% (!) van de insecten uit Nederland is verdwenen. Daarom is het belangrijk dat we ons groen weer aantrekkelijk maken voor onze vliegende, kruipende en kronkelende vrienden. En dat hoeft gelukkig helemaal niet ingewikkeld te zijn!

Volg deze tips en zorg ervoor dat insecten graag bij je op bezoek komen.

Zet de bloemetjes buiten!

Zorg voor een groene tuin (of balkon) en je zult zien dat bijen en vlinders je weten te vinden. Je kunt speciale bloemen en kruiden kiezen die deze diertjes extra aantrekken. En zo heb je meteen een mooi uitzicht.

Laat planten in de winter staan

Uitgebloeide planten worden door insecten gebruikt als overwinteringsplaats, laat ze dus staan! Ook bevatten ze zaden die vogels graag eten. Hoe meer blije beestje, hoe meer vreugd!

Van Nederlandse bodem

Kies voor inheemse planten die oorspronkelijk uit Nederland komen, daar gedijen Nederlandse insecten over het algemeen het best op.

Wildgroei

Een strak gemaaid gazon is niet de fijnste habitat voor insecten. Laat een stukje van je gras wild groeien en maai het niet, zo kunnen insecten hier ongestoord hun gang gaan.

Gebruik natuurlijke middelen

Chemische pesticiden zijn schadelijk voor de natuur. De natuur heeft over het algemeen haar eigen oplossingen om plagen te bestrijden. Lees hier meer over milieubewust tuinieren.

Water

Geef je planten regelmatig water, te droge planten stoppen namelijk met het maken van nectar waar de insecten van leven. Een (kleine) natuurvriendelijke vijver trekt ook veel dieren aan. Daar hoef je niet eens een gat voor te graven; gebruik een klein teiltje, een oude badkuip of een grote metalen emmer!

Beperk verlichting

Het is je vast wel eens opgevallen dat er nachtvlinders in je tuinverlichting vliegen. Dat komt doordat veel insectensoorten nachtdieren zijn en houden van de duisternis. Door licht raken ze in de war en verkleint het zelfs hun overlevingskans. Doe het tuinlicht dus wat vaker uit!

Insectenhotel

Heb je geen tuin of wil je wat extra’s doen? Maak een insectenhotel! Een heerlijke plek waar vlinders, bijen of lieveheersbeestjes kunnen vertoeven. Als je niet zelf aan de slag wil met het bouwen van een vijf-sterren hotel zijn er ook genoeg plekken waar je insectenhotels kunt kopen. Je hoeft niet eens de kussens op te schudden om een goede gastheer of vrouw te zijn!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over insecten in je tuin? Lees verder via onderstaande link:

Red de insecten | Rotterdams Weerwoord
Insecten en dieren in je tuin | Milieu Centraal

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren