Langste geveltuin van NL

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Langste geveltuin van NL

Rotterdam pakte in 2020 het record van Amsterdam af

In juni 2020 werd bij verzamelgebouw De Kroon met 142,5 meter de langste geveltuin van Nederland aangelegd. Het record werd behaald door tientallen vrijwilligers, samengebracht door Raymond Landegent van Groenemorgen en Ashley Nijland, die het gebouw in Rotterdam-West beheert.

MEER GROEN IS ALTIJD GOED

Met zijn campagne ‘1000 Geveltuinen’ benaderde hij ook Ashley Nijland, beheerder van verzamelgebouw De Kroon. Het terrein rond het gebouw, met veel grijs beton en tegels, leende zich perfect voor de langste geveltuin van het land. “De Kroon is voor de medewerkers van de ruim 130 bedrijven die hier zitten als een tweede thuis”, legt Ashley uit. “We proberen daarom veel met onze community te doen. Ook een gezonde werkomgeving vinden we belangrijk, dus hoe meer groen hoe beter. Dus zei ik volmondig ‘ja’ toen Raymond hier de tegels wilde komen wippen.”

In tijden van corona was het aanleggen van de superlange geveltuin een welkome afwisseling. “Een gezamenlijke borrel konden we al een tijdje niet organiseren”, vertelt Ashley. “Maar samen de buitenruimte vergroenen kon prima, op anderhalve meter afstand.” Via social media en nieuwsbrieven werd iedereen opgeroepen te komen helpen. Ook de buren en bedrijven aan de overkant waren welkom. “We hebben vanuit De Kroon zelf ook geld in het project gestopt. Omdat we door corona geen evenementen konden organiseren, hebben we een deel van ons budget in de geveltuin gestoken.”

50 VRIJWILLIGERS HIELPEN MEE

Met hulp van de gemeente zorgde Raymond voor 14 kuub tuinaarde en 400 biologische plantjes. Ter voorbereiding werden de beschikbare meters in vlakken verdeeld en printjes uitgedeeld met het beplantingsplan. “Onze eigen tuinman Alex deed het voorbereidende werk en haalde een groot deel van de tegels eruit. Tuincoach Kim Zwart begeleidde het beplantingsplan. Op de bewuste zaterdag stonden maar liefst 50 vrijwilligers klaar om te helpen.”

Naast een megalange geveltuin heeft De Kroon inmiddels ook een groen dak en een vergroende binnentuin. “We begonnen hier drie jaar geleden met veel steen en asfalt om ons heen, maar dat wordt nu steeds minder. Voor het onderhoud, zoals wieden en het bewateren van de planten, hebben we een rooster gemaakt.” Ook zwerfafval, dat eerder een doorn in het oog was, is sinds de geveltuin minder geworden. “Wie ‘tuindienst’ heeft gaat meestal ook meteen een rondje afval prikken. Want het is pijnlijk om te zien als er rotzooi tussen onze mooie plantjes ligt.”

ZORGEN VOOR JE OMGEVING

De geveltuin ligt er een half jaar later nog prachtig bij. En uit de vijftien meter lange kruidentuin mag iedereen uit de buurt komen plukken. “De eerste weken vonden we het lastig dat er af en toe plantjes werden gejat. Juist omdat we er zoveel tijd en liefde in hadden gestoken. Maar je doet er niks aan.” Was het allemaal moeite waard? “Jazeker!”, zegt Ashley stellig. “We zouden ons allemaal moeten inzetten voor een groenere stad. Je wordt er gezonder en vrolijker van. En omdat je alles zelf moet onderhouden, wordt het vanzelf een gewoonte dat je je leefomgeving schoonhoudt.”

Foto’s door: 

"Het zwerfafval is sinds de geveltuin minder geworden, omdat de vrijwilligers tijdens het onderhoud ook een rondje afval prikken."
- Ashley Nijland
"Mensen worden niet blij van stenen, wel van groen!’"
- Raymond Landegent

Stappenplan: organiseer een recordpoging langste geveltuin

1
Fiets een rondje door je stad en zoek een enorm lang gebouw
2
Pak de telefoon bij de hand en bel de gebouweigenaar op
3
Stel de vraag of ze mee willen werken aan een recordpoging langste geveltuin van NL
4
Zoek financiering bij gemeente en/of fondsen met een groen hart
5
Verzamel een club vrijwilligers en organiseer één van de leukste dagen van het jaar!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren