Met het NK Tegelwippen roepen we gemeenten en bewoners op om tegels te vervangen door groen. Als organisatie voel je je misschien niet direct aangesproken om mee te doen, maar ook als bedrijf kun je zeker een tegel bijdragen! Je kunt natuurlijk zelf tegels wippen in je werkomgeving, maar er zijn veel meer dingen die je kunt doen rondom het thema duurzaamheid. Goed voorbeeld doet volgen, dus vroegen we onze vrienden van Klaverblad Verzekeringen hoe zij dit aanpakken.
Wil je meteen impact maken? Kijk dan in je directe omgeving: de kantoortuin. En nee, daarmee bedoelen we niet de plek waar alle bureaus staan, maar de buitenruimtes die bij jullie kantoorpand horen. Aan de voor- én achterkant! Klaverblad besloot bij de start van het NK Tegelwippen 2023 om hun pand te vergroenen: ze legden eigenhandig een prachtige geveltuin aan. Ook als je geen tuin hebt kun je zo toch voor wat groen in je werkomgeving zorgen. Iedere tegel telt.
Maar kijk ook wat verder, in je buurt bijvoorbeeld; misschien kun je daar ook een handje helpen. In het geval van Klaverblad Verzekeringen kwamen ze uit bij hun buren: een woongemeenschap. Zij moesten zelf hun gezamenlijke ruimtes inrichten, en daar hoorde de tuin ook bij. Klaverblad ging samen met een plaatselijke hovenier aan de slag om samen een biodiverse tuin te realiseren. Een stuk beter dan een tegeltuin!
Organiseer een actie die past bij het werk dat jouw organisatie doet. Als verzekeraar heeft Klaverblad bijvoorbeeld veel mensen met een woonhuis- en/of inboedelverzekering in hun bestand. Huizen met tuinen dus! Daarom riepen ze een aantal jaar geleden de Maak Plaats Voor Groen-actie in het leven. Hoe dat in zijn werk ging? Mensen moesten een vierkante meter tegels uit hun tuin wippen en vervangen door groen. Wanneer ze hier een voor- en na foto van lieten zien, ontvingen ze van Klaverblad een Intratuin cadeaubon ter waarde van €100,-! Hierop kregen ze (logischerwijs) heel veel enthousiaste reacties en een heleboel aanmeldingen. 709 om precies te zijn, dus dat betekent dat ze met deze actie minimaal 709m2 hebben vergroend. Dit jaar vond de actie weer plaats, maar in een ander jasje: Onder verzekeringsadviseurs werden 200 groenboxen uitgedeeld. In zo’n groenbox zitten materialen om een (gevel)tuin aan te leggen en een Nationale Tuinbon. Zo kunnen de adviseurs zelf aan de slag met het aanleggen van groen rondom hun eigen huis of kantoor! Uiteindelijk hebben tientallen verzekeringsadviseurs vergroend, dus ook dit is een succesvolle actie geweest.
Klaverblad sponsort 41 verenigingen door het hele land. Zo ook LTC Oude Pekela uit Groningen. Deze tennisvereniging wil graag vergroenen, en daar gaat Klaverblad ze een handje bij helpen. Eind oktober gaan ze samen 140m2 tegels verwijderen en vervangen voor gras en beplanting!
Dat Klaverblad duurzaamheid en vergroening serieus neemt, is wel duidelijk. We vroegen Iris Mardi, die als Duurzaamheidsmanager actief is binnen de organisatie, hoe dit thema zo belangrijk is geworden binnen de organisatie. “Bij ons is een paar jaar geleden een groep mensen opgestaan die zich meer wilde inzetten voor duurzaamheid. Zo is het eigenlijk heel organisch begonnen, gewoon omdat we dit een belangrijk onderwerp vinden. We zijn een mensgerichte organisatie, dus we zetten ons in voor de mensen die bij ons werken maar ook voor onze klanten. We zijn mensen die mensen helpen, met meer dan alleen verzekeringen en geld. We willen dat deze generatie, maar ook de volgende en de zes generaties die erna komen, onbezorgd kunnen leven. Daar heb je een gezonde omgeving voor nodig! Natuur, dus. Het is voor ons eigenlijk heel logisch om ons daar als verzekeraar voor in te zetten.”
“Nadat we begonnen met een klein team hebben we mensen uitgenodigd voor brainstormsessies, en zo ging het steeds meer leven en werd het thema steeds verder geïntegreerd in onze organisatie”, vervolgt Iris. In 2019 stelde Klaverblad hun eerste duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid op, na de ondertekening van hun commitment aan de klimaatdoelen. In 2022 verscheen de tweede versie en ontwikkelden ze het duurzaamheidsbeleid voor heel Klaverblad. In 2023 worden deze doelen en de gewenste acties hierin verder aangescherpt.
Het klinkt nu alsof de weg die Klaverblad heeft afgelegd een makkelijke was, maar ze kwamen zeker uitdagingen tegen. Iris: “In het begin ben je nog wel erg aan het zoeken. Toen we eenmaal onze visie op papier hadden staan moest het nog concreet worden. We zijn uitgekomen op vijf speerpunten die nu het beleid vormen. Dat zijn Klimaat, Biodiversiteit, Circulariteit, Solidariteit en Werkgeverschap. Hier hebben we concrete doelstellingen aan: zo willen we bijvoorbeeld dat onze beleggingen 50% minder CO2-uitstoot hebben in 2030 dan in 2022 (alle concrete doelstellingen kun je hier bekijken). Toen we begonnen met het opzetten van deze doelstellingen was het best lastig, simpelweg omdat we niet wisten hoe haalbaar en realistisch ze waren. Je leert gaandeweg!”
Daar zit ook haar grootste tip voor andere organisaties: zet gewoon die eerste stap. En wees niet bang om anderen om advies te vragen. “Ik ben zelf op een gegeven moment gewoon mensen gaan bellen. Duurzaamheidsmanagers bij andere organisaties, maar ook juist experts in een andere branche. Veel mensen maken graag tijd voor je vrij om hier samen eens naar te kijken, dat valt me op rondom dit onderwerp. Mensen zijn bereid je verder te helpen, en samen kun je echt verschil maken!”
Meer informatie over het duurzaamheidsbeleid van Klaverblad Verzekeringen en hun vijf thema’s? Daar lees je hier meer over.
Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.
Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!