Milieubewust tuinieren

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Milieubewust tuinieren

Hoe kun je milieubewust tuinieren? We leggen het uit.

Misschien denk je: tuinieren is toch altijd milieubewust? Helaas is dat niet het geval! In sommige hulpmiddelen zitten schadelijke stoffen en soms kun je gewoon nóg betere keuzes maken. We zetten er een paar voor je op een rij.

Planten kiezen

Kies voor planten die van nature in Nederland voorkomen. Die zijn namelijk gewend aan ons klimaat, hebben daardoor minder water nodig en hebben minder snel last van plagen. Naast het kiezen van inheemse planten is het ook beter om te kiezen voor zaden, bollen of kleine planten in plaats van grote opgekweekte planten. Hoe groter de opgekweekte plant, hoe groter de milieubelasting is. Bij het kiezen van planten is het ook goed dat je kijkt waar de planten komen te staan. Is dat bijvoorbeeld in de zon, of juist in de schaduw? Stem je keuze daarop af. Dat zorgt ervoor dat de kans groter is dat je plant het overleeft, zodat je geen nieuwe hoeft te kopen. En dat scheelt ook weer in de belasting van het milieu!

Dieren op bezoek

Geef natuur de ruimte! Veel groen zorgt ervoor dat dieren, vogels en insecten graag op bezoek komen. Zij helpen je bij het onderhoud van je tuin, zo eten vogels en egels bijvoorbeeld veel plaagdieren, lusten lieveheersbeestjes wel een bladluis op zijn tijd en helpen bijen bij de bestuiving van planten. En de beestjes eten hun buikjes lekker rond. Win-win!

Bestrijdingsmiddelen

Voor het milieu is het altijd beter om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen te voorkomen. Als er een wat vage aanduiding als ‘plantaardig’, ‘natuurlijk’ of ‘milieuvriendelijk’ op een etiket staat bekent dat niet dat het bestrijdingsmiddel daarmee wél goed is voor het milieu. We raden dan ook aan om de kleine letters op het etiket te checken. Als het écht nodig is kun je kiezen voor mechanische bestrijding (dus met behulp van gereedschap of machines). Lees hier meer over het bestrijden van plagen in je tuin.

Water

Meer planten in je tuin zorgen ervoor dat water snel wordt opgenomen. Als je zorgt voor een gezonde bodem dan loopt het regenwater nog sneller weg. Valt er heel veel water? Dan is een wadi, greppel of vijver waar het water tijdelijk wordt opgeslagen misschien een goed idee. Sproei in de zomer je tuin eens in de week en installeer een regenton om regenwater op te vangen. Dat water kun je dan op droge dagen gebruiken om de tuin te sproeien. Goed voor het milieu maar ook voor je waterrekening!

Sharing is caring

Zorg goed voor je tuingereedschap, zodat het lekker lang meegaat. Maak het daarom na elke tuinsessie schoon. Ook kun je je tuinspullen delen met je buren, familie of vrienden. Scheelt materiaal, kosten én ruimte.

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over milieubewust tuinieren? Lees verder via onderstaande links:

Natuurlijk Tuinieren | Rotterdams WeerWoord
Duurzaam Tuinieren | Milieu Centraal
Wadis | Rainproof

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels
tot nu toe