Regenpijpen afkoppelen

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Regenpijpen afkoppelen

Al dat groen heeft water nodig!

Als je al die tegels hebt gewipt, komt daar natuurlijk groen voor in de plaats. Dat groen heeft af en toe water nodig en dan het liefst regenwater. De regenton is één van de meest eenvoudige manieren om regenwater te benutten. Door de regenton aan te sluiten op een regenpijp vang je regenwater op om te gebruiken.

Bij extreme regenbuien zal er meer water door de regenpijp stromen dan de ton kan opvangen. Ook bij langere periodes van regen zal de ton vollopen. Ter voorkoming van het overlopen van de ton, sluit je je een regenton aan met een vulautomaat. Als de regenton vol is, loopt het overtollige water alsnog in de regenpijp.

WAAROM EEN REGENTON?

Tijs van Ruth van de sociale onderneming WaterLeider legt het uit: “Met een regenton zet je de vervelende gevolgen van klimaatverandering (flinke hoosbuien, afgewisseld met langdurige periodes van droogte) om in iets positiefs. Verder is regenwater aantoonbaar beter voor planten, bezuinig je op drinkwater en ziet een ton er nog leuk uit ook.’’

Tijs is momenteel druk bezig met de campagne Het Regent Tonnen, een campagne waarbij hij met een grote groep initiatiefnemers uit Rotterdam regentonnen aanbiedt aan de stad. Twee grote voordelen voor bewoners: De kosten voor het plaatsen is met de helft verminderd dankzij bijdragen van gemeente en waterschappen en ze leveren full service: leveren én aansluiten. De regenton is dan een eerste stap in het proces waarbij ze proberen mensen te bewegen verdere klimaatadaptieve en duurzame maatregelen te nemen rondom hun woning.

WIN EEN TON (BELASTINGVRIJ)

Ook in Groningen hebben ze een mooie campagne uitgerold: Win een ton (belastingvrij). Klimaatadaptatie Groningen wilde haar inwoners stimuleren om meer regenwater op te vangen. Binnen een maand waren er 8000 inschrijvingen en bekende Groningers hebben de regentonnen gesigneerd, wat zorgde voor een groot bereik van de campagne. De reden van dit succes? ‘’De stijl en vorm (met een knipoog, niet te belerend), het gebruik van de Groningse taal, en vooral dat we bekende Groningers tonnen lieten signeren.’’ aldus Marc Wiers, en hij besluit: ‘’Ook al hebben niet alle 8000 mensen een regenton gewonnen, er zijn wel een hoop zaadjes geplant waarvan een deel zelf het initiatief zal nemen om een regenton te nemen.’’

DUS WAT KAN JIJ DOEN?

Hoe scoor jij een regenton? Probeer er allereerst één tweedehands te vinden. Als dat niet lukt, zoek dan je heil bij een bouwmarkt of specialistische leverancier. Er zijn regentonnen in allerlei vormen en maten met een capaciteit tot ca. 300 liter. Naast de klassieke houten ton zijn er diverse kunststofmodellen in de handel. Bij een houten regenton is bevriezing van het water een risico, ze kunnen kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd raken. Kunststof regentonnen zijn minder gevoelig voor vorst.

Foto’s door WaterLeider

1
Bedenk wat je wilt en zoek aan de hand daarvan een ton die je tof vindt
2
Check bij je gemeente of waterschap of er subsidie is voor een ton
3
Bestel een ton of maak er zelf één
4
Sluit hem aan op je regenpijp met een vulautomaat of met een overstort zodat je ook gelijk kunt afkoppelen
5
Nu is het moment dat regenwater waarde krijgt en je vol spanning wacht op een regenbui!
"Met een regenton zet je de vervelende gevolgen van klimaatverandering om in iets positiefs"
- Tijs van Ruth, sociale onderneming WaterLeider
"Een regentonnen campagne kan ik iedereen aanraden: gewoon ermee beginnen is winnen."
- Marc Wiers

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren