Van tegeltuin naar jungle?

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Van tegeltuin naar jungle?

Katja Staring helpt!


Katja’s missie is om alle saaie tegeltuinen in Nederland om te toveren in groene oases. Komt dat even goed uit, want dat is ook onze missie! Haar ‘weapon of choice’ om dit te bereiken? Haar boeken! Ze heeft namelijk haar eigen tegeltuin binnen een jaar omgetoverd tot een prachtige groene jungle. In haar boek ‘Van tegeltuin naar jungle’ deelt ze haar ervaringen, zodat jij het wiel niet opnieuw uit hoeft te vinden. Maar voordat je een sprintje gaat trekken om haar boek te bestellen, wacht nog heel even, want we hebben haar alvast een paar tips weten te ontfutselen!

Even voorstellen

“Ik ben Katja Staring en ik ben al mijn hele leven bezig met de natuur. Ik ben ooit begonnen als journaliste bij de ANWB, daar schreef ik over actief op pad gaan in de natuur. Op een gegeven moment ben ik ook gaan schrijven over mijn tuinavonturen in een natuurblog genaamd DailyGreenspiration. Hier deel ik tips & tricks over van alles wat met de natuur te maken heeft, om mensen (weer) verliefd te laten worden op de natuur.

Zo is het balletje gaan rollen, en ben ik uiteindelijk boeken gaan schrijven. Mijn eerste boek, dat ik samen met tuinontwerpster Nienke Plantinga schreef, heet ‘Avontuurlijk tuinieren’ en is een basisboek over hoe je op een natuurlijke manier in je tuin aan de slag kunt. In totaal schreef ik zes boeken, en ik ben nu alweer met de volgende twee bezig!”

Wat is je advies voor mensen die graag tegels willen wippen, maar niet goed weten waar ze moeten beginnen?
“Toen ik verhuisde naar een nieuwe woning in Goirle lag daar een tegeltuin op me te wachten. Dat moest natuurlijk anders, zeker voor iemand als ik! Ik had uiteraard genoeg ervaring met tuinieren maar toch stelde ik mezelf de vraag: ‘Waar begin ik in hemelsnaam? Hoe ga ik die eerste tegel er überhaupt uit krijgen, en wat dan?’

Uiteindelijk ben ik vrij snel aan de slag gegaan, omdat er ineens een Instagram-volgster voor mijn neus stond met allemaal plantjes uit haar tuin.”

Wat adviseer je mensen die willen beginnen met tegels wippen?

“Ik adviseer klein te beginnen. Kijk eens naar je tuin en bepaal waar ongeveer twee vierkante meter tegels liggen die niet worden gebruikt. Denk hierbij dus goed na over waar je graag zit, maar ook waar je de kliko of de fiets ongeveer overheen rolt. Als je zeker weet dat je de tegels niet gaat missen, kun je hier je begin maken! Door het stapje voor stapje te doen blijft het overzichtelijk en kun je uiteindelijk je hele tuin vergroenen.”

Wat doe je met de tegels die je gewipt hebt?

“Mijn belangrijkste tip is: gebruik zo veel mogelijk materialen opnieuw! Uit mijn tuin is er niks naar de stort gegaan; de gewipte tegels vormen nu een kruidenspiraal en stapelmuurtjes. Het zand dat onder de tegels tevoorschijn kwam heb ik vermengd met tuinaardecompost. . Daarna heb ik zowat de hele tuin beplant met vaste planten, heesters en boompjes. Daartussen heb ik dat eerste voorjaar veel eenjarige bloemen gezaaid, én heb ik wilde planten die vanzelf kwamen groeien (onkruid) veelal laten staan. Zo had ik dat eerste jaar meteen een leuk vol effect en raakte de bodem bedekt tegen uitdroging. Het hele jaar door verknip ik voortdurend afgestorven plantdelen en herfstbladeren over de bodem. Die snippers composteren doordat er bodemleven zoals regenwormen op af komen, en zo krijgen planten nog meer voedingsstoffen.

Heb je tips voor mensen die tegels willen wippen maar niet veel budget hebben?

“Iedereen zit wel in een familie-appgroep of een groepsapp van de buurt waar je in woont. Er zijn altijd mensen die planten uit hun tuin gaan halen omdat deze te groot zijn geworden, of simpelweg omdat ze de tuin gaan veranderen. Vraag dus gewoon of er mensen zijn die planten over hebben.

Als je zelf actief aan de slag wil gaan met het opkweken van planten, kun je ook een zaaiclub oprichten. In een zaaiclub kweekt iedereen de zaadjes op die uit één zakje bloemzaad komen. In mei kom je bij elkaar en wissel je al deze plantjes uit. Zo heb je voor de prijs van een zakje bloemzaad een aantal verschillende volwassen plantjes!”

Wat is een tuin die je heel inspirerend vindt?

“Een tuin die mij echt enorm heeft geïnspireerd is een plantsoen in Heerenveen, aangelegd door Louis le Roy in de jaren zestig. Deze man had echt een vooruitziende blik. Hij stapelde gebruikte stenen op tot een soort Maya-tempels. Zijn idee was dat de natuur zich daar vervolgens in ging nestelen, en er omheen zou gaan groeien als het ware.

Dit plantsoen is een kilometer lang en staat midden in een woonwijk. Het is echt onderdeel van de buurt, maar volledig gemaakt van sloopafval. Mensen voegen zelf ook planten aan het plantsoen toe, als ze gaan verhuizen bijvoorbeeld. Dit is wat mij betreft een hele mooie manier om gebruikte tegels opnieuw in te zetten en echt een plek te geven in de buurt.”

Bedankt voor al deze toptips, Katja! Wil je haar stappenplan voor het onttegelen van je tuin lezen? Goed nieuws: we verloten haar boek 3 keer op onze socials! Volg ons daar en doe mee aan de winactie.

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels
tot nu toe