Verticaal tuinieren

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Verticaal tuinieren

Als de stadse ruimte beperkt is, gaan we toch de hoogte in!

Groene gevels hebben veel voordelen. Ze verkoelen je huis in de zomer en kunnen in de winter wat warmte vast houden. Daarnaast vertraagt gevelbeplanting de afvoer van regenwater naar het riool en is het een fijne plek voor insecten en/of vogels. Zo dragen ze bij aan biodiversiteit in de stad. En - niet onbelangrijk - het oog wil ook wat. Groene gevels zorgen voor veel groene impact en dragen veel bij aan de groene beleving in een straat. Nóg een voordeel van verticaal groen is dat je maar weinig ruimte op de stoep nodig hebt, door één tegel te wippen kun je al een klimplant laten wortelen en zijn verticale ambities doen de rest.

WAAR GA JE VOOR?

Er zijn 4 soorten klimplanten: zelfhechtende soorten, slingerplanten, rankers en enteraars, waarvan we de eerste 2 zullen uitlichten. Bij zelfhechtende soorten (zoals klimhortensia, wilde wingerd en klimop) is het handig om de status van je muur te checken. Is je metselwerk oud en broos, dan is het niet raadzaam om voor een dergelijke plant te gaan. In de meeste gevallen is je gevel echter sterk genoeg en zal deze niet aangetast worden. Slingerplanten (zoals blauwe regen, kamperfoelie en Toscaanse jasmijn) hebben een drager nodig om zich naar boven te werken. In hun zoektocht naar licht, winden ze zich om andere planten, draden of andere hulpstukken.

GROOTS AANPAKKEN

Woningbouwvereniging Havensteder heeft in Rotterdam-Crooswijk een typisch jaren-70 woonblok van 4 verdiepingen hoog voorzien van groene verticale slingers. Marije Braakman (projectleider wijken & beleid) vertelt: ‘In 2011 heeft de gemeente een lijstje opgesteld met de 10 meest versteende wijken. Oud-Crooswijk stond hier ook in en we gingen op zoek naar manieren om de wijk te vergroenen.

Het aanleggen ging niet zonder slag of stoot. Bewoners tekenden protest aan omdat ze bang waren voor ongedierte of insecten, langs de draden zouden inbrekers kunnen klimmen en zelfs jaren later krijgen we nog wel eens klachten. Maar naast deze (al dan niet gegronde) angsten zitten er ook veel voordelen aan een groene gevel, zo vindt Marije: ‘’De sfeer in de straten veranderd door het groen, het geeft een mooie uitstraling aan een stenig gebied en de groene gevels zorgen voor meer biodiversiteit in de wijk. Havensteder vindt het belangrijk om positief bij te dragen aan duurzaamheid en groen draagt bij aan de betrokkenheid van de bewoners voor de buurt. Sommige bewoners zorgen ervoor dat de planten water krijgen tijdens droge periodes of ruimen het afval op wat rondom de beplanting zwerft.’’

Er is voor dit 14 meter hoge gebouw gekozen voor een combinatie van wilde wingerd en blauwe regen, we wilden uiteraard niet dat de gevel aangetast zou worden. Onderhoud is uiteraard belangrijk bij beplanting. Het onderhoud van het gevelgroen is opgenomen in een onderhoudscyclus, twee keer per jaar worden de planten gesnoeid. De gemeente heeft de aanleg gefinancierd, de woningcorporatie betaalt voor het onderhoud.

Foto’s door: Raymond Landegent

Stappenplan

1
Scan je omgeving op blinde, stenen gevels
2
Dagdroom hoe deze er ook uit kunnen zien, maak een visuele impressie via Vergroen Je Buurt
3
Overtuig je buren of collega’s dat een groene gevel een enorme verfraaiing is
4
Zoek financiering via de gemeente of een groen fonds
5
Na een paar jaar kan het groene genieten beginnen!
"De sfeer in de straten veranderd door het groen en het geeft een mooie uitstraling aan een stenig gebied."
- Marije Braakman, projectleider wijken & beleid
"Door één tegel te lichten kun je al een klimplant laten wortelen en zijn verticale ambities doen de rest!"
- Raymond Landegent, GroeneMorgen

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren