Waarom Tegelwippen?

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Waarom Tegelwippen?

Dit is waarom je tegels wipt: water, warmte en wilde wezens.

Er liggen veel tegels in ons land, en dat is nergens voor nodig! Tegels zijn keihard en laten geen druppel water door. Maar zoals je weet regent het in ons kikkerlandje veel, vaak en hard. En waar gaat dat water dan heen? Het loopt het riool in en als die bij een stevige, langdurige bui overstroomt, lopen de straten en kelders vol. 

Wateroverlast is al een groot probleem, maar dat is nog niet alles. Bij een hittegolf zorgen tegels er namelijk voor dat het nóg warmer wordt. Stenen nemen warmte op en geven dit ’s avonds langzaam weer af.

Als laatste is het voor de biodiversiteit ook heel belangrijk om minder tegels te hebben. Dieren en insecten houden namelijk helemaal niet van tegels, en die hebben we nodig! Wist je dat 70% van wat er dagelijks op jouw bord ligt bestuiving door insecten nodig heeft? En dat is natuurlijk nog maar één van de vele redenen waarom wij beestjes nodig hebben. Geef ze daarom wat ze willen, en wip die tegels!

Conclusie? We moeten de grond dus meer als spons gebruiken. Wip die tegels, zorg dat de bodem weer luchtig en gezond wordt en zet je tuin vol met groen! Het water loopt zo de grond in en voedt de planten. De (bodem)dieren komen vanzelf weer terug en op warme dagen werkt het groen verkoelend.

Wippen dus, die tegels!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over de tuin als spons? Lees verder via onderstaande link:

Een sponstuin maken | IVN Natuureducatie

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren