Water, water, water

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

Water, water, water

De rest komt later

Het klimaat verandert, we hebben vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Het regenwater dat naar beneden valt gaat direct het riool in, dat weer kan overstromen zodat straten vollopen. Op warme dagen verspillen we juist weer veel drinkwater. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om jouw water te managen!

Tegels wippen

Het zal je niet verbazen dat wij je aanraden om tegels te wippen! Door tegels te vervangen door planten zorg je dat het water niet het riool in gaat, maar de grond in kan lopen. Zo wordt het grondwater aangevuld. Groene tuinen zijn daarnaast in de zomer ook nog eens een stuk minder heet dan versteende tuinen.

Planten kiezen

Zorg dat de planten die je kiest afgestemd zijn op het klimaat van je tuin. Zet geen dorstige planten op een zonnig plekje, maar kies planten die goed tegen droogte kunnen. Ook kun je planten kiezen die graag natte voeten hebben en ze neerzetten op plekken waar het water anders aan de oppervlakte blijft liggen.

Regenwater opvangen

Zo’n groene tuin moet water krijgen, en de meest milieuvriendelijke keuze is om het regenwater op te vangen in een regenton. Daarmee bespaar je meteen drinkwater. In veel gemeenten kun je zelfs een subsidie aanvragen voor de aanschaf van een regenton. Dat scheelt toch weer!

Sproeien

Eens per week hebben je planten flink wat water nodig. Sproei je tuin een keer per week flink (zeker in droge perioden). Sproeien kun je het beste ‘s morgens vroeg doen, dan is het niet zo warm dat het water verdampt of zo koud dat het blijft liggen. Gebruik bij voorkeur zelf opgevangen regenwater!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Rotterdams Weerwoord, Amsterdam Rainproof, Milieu Centraal, Stichting Steenbreek en IVN Natuureducatie.

Meer weten over water en het besparen ervan? Lees verder via onderstaande links:

Regenwater opvangen video | Stichting Steenbreek
Afkoppelen regenpijp | Rotterdams WeerWoord
Regenton | Rainproof
Water besparen in de tuin | Milieu Centraal

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren