Waterschade is geen pretje!

Impact

Waterschade voorkomen:
Tips & Tricks:
Groene impact:
Duurzaam:

Waterschade is geen pretje!

Dit zijn onze tips om het te voorkomen

Het NK Tegelwippen draait natuurlijk om het wippen van tegels en ze te vervangen door groen. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Het wippen van tegels zorgt natuurlijk voor een mooiere, gezondere en groenere wereld! Maar in een tijd waarin het klimaat verandert hebben we ook steeds vaker te maken met hitte, droogte én stevige hoosbuien. Het regenwater dat naar beneden valt gaat direct het riool in, dat weer kan overstromen waardoor straten vollopen. En om het heel hard te zeggen: jouw kelder misschien ook. Door tegels te vervangen door planten zorg je ervoor dat al dat water niet alleen het riool in gaat, maar de grond in kan lopen. Zo wordt het grondwater aangevuld en raakt het riool minder snel overbelast.

Wat gebeurt er als we niet genoeg tegels wippen? Nou, dan krijgen we dus allemaal steeds meer te maken met waterschade, door overstromingen of lekkages. We vroegen Sarvesh Soekhai, schadebehandelaar bij Klaverblad Verzekeringen, hoe dit nu allemaal precies zit.

Hi Sarvesh, wat doe jij precies voor werk?

Ik werk sinds drie jaar bij Klaverblad verzekeringen en daar hou ik me onder andere bezig met schadeclaims. Hier hoort waterschade bij, maar ik behandel ook claims rondom brand, of gewoon als mensen een kapotte telefoon of televisie hebben.

Hoe vaak komt waterschade voor?

Steeds vaker! Het is absoluut een claim die we steeds meer voorbij zien komen. Ik verwacht dat dit de komende jaren ook alleen maar meer gaat worden, met het oog op klimaatverandering.

Waar wordt waterschade (door regen) door veroorzaakt?

In de meeste gevallen gaat dit om overstromingen van riolen waardoor kelders bijvoorbeeld onder water komen te staan. Of om lekkages van daken.

Zie jij een verschil in claims in regenachtige perioden?

Ja, heel duidelijk! Als het heel enorm regent of stormt al helemaal, zoals we ook vorig jaar hebben gezien met Storm Eunice of met de overstromingen in Limburg. Dat was echt super heftig. Dit zijn natuurlijk wel extreme gevallen, maar ook met zware regenval weten we dat de telefoon roodgloeiend gaat staan.

Wat kun je zelf doen om waterschade te voorkomen?

Op globaal niveau moeten we natuurlijk rekening houden met het veranderende klimaat. Als het op deze manier doorgaat krijgen we de komende jaren gewoon steeds meer te maken met heftige regenval en zal er dus ook meer waterschade zijn.

Wat je zelf kunt doen is goed naar de dekking van je verzekering kijken en ervoor zorgen dat je jouw huis goed onderhoudt. Bij Klaverblad Verzekeringen ben je in de meeste gevallen tegen waterschade verzekerd. Maar let op: je bent verzekerd voor waterschade die je niet zelf had kunnen voorkomen. Om waterschade vergoed te krijgen is het daarom belangrijk dat je er zelf zoveel mogelijk aan doet om waterschade voor te zijn.

Kijk dus bijvoorbeeld je dak na, zodat je eventuele gebreken kunt aanpakken voordat het uit de hand loopt. Zeker bij oudere huizen kan dit nog weleens problemen opleveren. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je kunt doen.

Bedankt Sarvesh voor de tips! Meer tips over het voorkomen van waterschade lees je hier.

Tips van Klaverblad om waterschade door slecht weer te voorkomen:

1
Doe je ramen en deuren dicht als het regent. Waterschade als gevolg van regen door openstaande deuren of ramen is niet verzekerd.
2
Bij hele heftige regenval kan het voorkomen dat de dakgoten de afvoer van het regenwater niet aan kunnen. Het regenwater kan dan naar binnen komen.
3
Regenwater is schoon water en prima geschikt om je auto mee te wassen, de planten water te geven of het toilet door te spoelen. Een regenton is een mooi middel om extra water op te vangen bij heftige regenval en dit helpt ook om ervoor te zorgen dat het riool niet overbelast raakt.
4
Leg meer groen aan in je tuin. Tegels laten namelijk geen water door. Met meer groen in de tuin kan regenwater makkelijker afgevoerd worden en raakt het riool minder snel overbelast. Wippen dus, die tegels!

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren