What to do met je tegels?

Impact

Hoeveelheid tegels:
Makkelijk:
Groene impact:
Sociale impact:

What to do met je tegels?

Geef je afgedankte tegels een tweede leven!

Als je dan die tegels hebt gewipt wil je natuurlijk het liefst een ander blij maken met je tegels, in plaats dat ze in de puincontainer belanden. We got your back, hierbij 4 bruikbare tips om je in onbruik geraakte tegels een circulaire toekomst te geven!

Weggeven via netwerk

Voor (bijna) alles is een nieuwe eigenaar te vinden. Er is meestal wel een groenproject of moestuin in de buurt die de tegels graag gebruikt om paden of bakken van te bouwen. Het is dus de uitdaging om deze toekomstige eigenaar op te sporen! Een berichtje via social media wil nog wel eens helpen. Ga op zoek naar een lokale Facebook ruilgroep in jouw gemeente, meestal heten deze Weggeefhoek of Gratis ophalen in , en plaats hierin een oproep.

Hergebruik op locatie

Het beste is om niet te gaan slepen met de – over het algemeen – zware tegels en er dus iets van te bouwen op de locatie zelf. Als je je achtertuin hebt onttegeld, dan kun je een mooie bank of moestuinbak bouwen van de vrijgekomen tegels. Of je gaat voor een kruidenkrul, een ronde toren van stenen, met uitsparingen voor tuinaarde met daarin kruiden. Wat ook altijd een goed idee is: insectenhotels bouwen. Het gaat slecht met onze kleine vrienden, dus alle hulp is welkom. Maak van je afgedankte tegels een toren met gaatjes ertussen. Bouw bijvoorbeeld een piramide van tegels, waarin je steeds zorgt voor tussenruimte, zodat daar bijen en insecten beschutting kunnen vinden.

Hoveniers gaan naar Circulaire Tuin

Ben je een hovenier en wil je werk maken van je circulaire ambities, dan maak je gebruik van het platform Circulaire Tuin. Hier kunnen grotere partijen tegels en tuinmaterialen worden aangeboden en krijgen op die manier een tweede leven. Alles beter dan dat je mooie tegels via het milieupark als vermalen grind onder een nieuwe weg belanden.

Cool! Upcycle een tegel als terras-tafel

Upcycle designer Wouter Brandt heeft wel een hele toffe manier gevonden om tegels een nieuw leven te geven: maak er een bijzettafeltje van. Hij slaat hiermee 3 vliegen in één klap. Onttegelen, vergroenen en upcyclen!

Stappenplan

1
Inventariseer het aantal + de maten van je overgebleven tegels
2
Bedenk goed of je zelf iets wilt bouwen van je tegels of dat je er graag vanaf wilt
3
In het eerst geval: succes met bouwen!
4
In het tweede geval: ga op zoek naar een nieuwe eigenaar via een weggeefgroep of marktplaats
5
Geniet van je nieuw verkregen natuur!
"Voor bijna alles is een nieuwe eigenaar te vinden!"
- Raymond Landegent
"Help onze kleine insectenvrienden met een insectenhotel."
- Raymond Landegent

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren