Wiptips van Anne Wieggers

Impact

Hoeveelheid tegels:
Groene inspiratie:
Groene impact:
Wiptips:

Wiptips van Anne Wieggers

Groenexpert Anne Wieggers deelt haar groene tips & tricks

In het nieuwe televisieprogramma ‘12 straten groen’ steken bewoners uit verschillende gemeenten in Nederland hun handen uit de mouwen om hun straat samen te vergroenen. KRO-NCRV tovert het wippen van tegels hiermee om tot een waar spektakel! Groenexpert Anne Wieggers voorziet deelnemers van advies, groene tips & tricks en soms ook een beetje mentale steun, dus hoog tijd om bij haar aan te kloppen voor haar allerbeste tegelwiptips.

Bezige bij

Anne is maar druk met al dat groen: ze is hoofdredacteur van Gardeners World, Groenexpert bij de televisieprogramma’s van KRO-NCRV ‘Binnenstebuiten’ en ‘12 straten groen’ en heeft meerdere tuinboeken geschreven. Je zou misschien denken dat ze van jongs af aan al wist dat dit haar gedroomde carrière was, maar niets is minder waar. “Ik dacht vroeger altijd dat je heel erg moest lijden om een salaris te kunnen verdienen! Iets doen wat je leuk vindt, en daar je baan van maken? Dat was geen optie, dacht ik. Mijn liefde voor tuinieren, waar ik al mee bezig was vanaf het moment dat ik kon kruipen, had ik dus eigenlijk altijd vooral in mijn privéleven uitgevoerd.”

“Toen ik ging studeren woonde ik jarenlang midden in de stad, zonder tuin. Maar ook daar kweekte ik tomaten en bloemen op, mijn huis was een soort jungle. Later verhuisde ik met mijn huidige man naar Nijmegen, toen had ik eindelijk weer een tuin! Al was dat wel echt een eng tuintje, waar we eigenlijk niet in wilden investeren. Maar dat kon ik natuurlijk niet laten. Ik heb er een heerlijke groene oase van gemaakt. Mijn buurvrouw zag dat, en vroeg of ik dat ook met haar tuin wilde doen. Zij gaf yogalessen in haar tuin, die dames wilden dat ik ook hun tuinen op kwam knappen, en zo is het balletje gaan rollen. Inmiddels werk ik al jaren als tuinontwerper, en daar komen nu steeds meer andere dingen bij!”

12 straten groen

Tuinieren heeft ze zelf altijd al op een duurzame, ecologische manier gedaan. Maar haar deelname aan het KRO-NCRV programma ‘12 straten groen’ liet haar duidelijk zien dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Sommige mensen zijn zelfs een beetje bang om te vergroenen. “Alsof je planten je op komen zoeken in je slaapkamer, en je dan komen killen!” lacht ze. “Mensen willen heel graag vergroenen hè, dat is natuurlijk de basis van deelname aan het programma. Uiteindelijk hebben we in iedere straat een hele mooie vergroening kunnen doorvoeren, maar een consensus vinden was in de ene straat makkelijker dan in de andere.”

Anne gaat er zelf het liefst van uit dat planten het ‘beter weten’. “Je moet niet altijd in willen grijpen.” zegt ze daarover. “Ik denk dat wij als mensen dingen graag willen ordenen. Maar als we dat ook met onze tuinen doen, wordt het er niet per se mooier op. Daarbij is het niet goed voor de natuur. Ik heb die neiging zelf soms ook, mijn eerste instinct is dan om in te grijpen. Maar als je planten gewoon hun gang laat gaan, komt er vaak echt iets moois uit. ‘Wulpse wildgroei’, noem ik dat. Het is absoluut prima om hier en daar wat bij te knippen, maar het natuurlijke van de natuur moet je wel omarmen.”

Gemeenten, heb vertrouwen in uw burgers

De verschillende meningen in een straat bij elkaar brengen kan uitdagend zijn, maar gemeenten maken het hen soms ook moeilijk: “In sommige gemeenten zijn er heel veel regels die ons proces lastig maken. Zo hadden we wat kruidenplanten in een verhoogde bak gezet. Dat mocht niet: ze mochten maar 50 centimeter hoog zijn. Dat soort dingen, ja, dat is wel ingewikkeld hoor.”

“Ik denk dat gemeenten wat meer vertrouwen mogen hebben in bewoners die echt graag willen vergroenen. Het tegenargument is nu vaak dat het aangelegde groen niet wordt bijgehouden, maar dit bezwaar is vaak niet gegrond. Mochten er echt situaties zijn waar groen niet onderhouden wordt, heb ik hier een mooie oplossing voor gezien in mijn eigen stad. In Nijmegen heb je Stichting NL Bloeit!, die samen met de gemeente een plan maakt en het groen ook aanlegt. Deze stichting heeft ook de verantwoordelijkheid voor het onderhoud, waardoor dit probleem weggenomen wordt.”

Zelf vergroenen in de wijk

Heeft Anne nog tips voor mensen die zelf hun straat willen vergroenen, à la ‘12 straten groen’? “Het eerste wat je zult moeten doen is op onderzoek uitgaan binnen je gemeente. Als je de randvoorwaarden weet, zijn er eigenlijk twee opties. Of je gaat proberen mensen zelf te verenigen en te enthousiasmeren. Dan kun je direct in kaart brengen wie er misschien niet in staat is om zelf voor zijn of haar geveltuintje te zorgen, en kun je daar direct een plan voor maken. Te veel gedoe? Dan komen we uit bij optie twee: je legt je eigen geveltuintje zo adembenemend mooi aan dat iedereen uit jouw straat dit zelf ook wil. Dan staan ze vanzelf voor je deur, om te vragen of zij ook zo’n geveltuintje mogen!”

Goed voorbeeld doet volgen

Als straten meedoen aan ‘12 straten groen’ is dat natuurlijk pas het begin. Gaat het vergroenen meer leven, in de omgeving van de straten die hebben meegedaan? “Ja zeker! Wat je niet ziet in het programma is dat er echt dranghekken om ons heen staan. De mensen die daarachter staan zijn vaak op zoek naar manieren waarop ze zelf ook aan de slag kunnen, in hun eigen straat. Ik probeer ze altijd zoveel mogelijk praktische tips te geven. Als er ergens bijvoorbeeld mooie stokrozen staan, dan leg ik uit hoe je die zaadjes kunt oogsten. En dat je die, als je een avondwandeling maakt, op een braakliggend stuk grond uit kan strooien. Kunnen ze meteen aan de slag!”

Laatste tip?

“Heb je ooit kamerplant van een tuincentrum of een kruidenplantje van de supermarkt “vermoord”? En denk je daardoor dat je geen groene vingers hebt? Dat telt niet, deze planten zijn niet gekweekt voor een lang en gelukkig leven. Ga eens naar een biologische kweker en leg daar uit wat je mooi vindt. Als je die planten nu in je tuin zet, dan weet ik zeker dat je over tien jaar nog steeds tussen de bloemetjes zit. Echt iedereen heeft groene vingers!

‘12 straten groen’ is vanaf 2 september 2023 elke zaterdag om 19.00 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 1. Je kunt 12 straten groen ook bekijken op NPO Start.

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren