Spelregels

Waar moet je op letten bij het NK Tegelwippen?

Van 21 maart t/m 31 oktober 2024 wipt heel Holland tegels! Gemeenten strijden tegen elkaar: wie wipt de meeste tegels? Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun voor-, achter-, en geveltuin!

Wat moet je doen?

Wip tegels en vervang ze door planten! Doe dit in je eigen tuin en geef de tegels op dan worden ze bij je gemeente opgeteld én maak je kans op mooie prijzen.

Wie kan er mee doen?

Iedereen kan meedoen! Zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook hun gewipte tegels opgeven.

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat. Er gaan 11 tegels in een vierkante meter.

TPI – Relatieve telling

Alle deelnemende gemeenten zijn onderverdeeld in drie klassementen, de telling binnen de klassementen wordt gedaan op basis van TPI (gewipte Tegels Per 1000 Inwoners).

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. En zo draag je je steentje bij!

Wanneer

Meedoen door tegels te wippen kan vanaf 21 maart t/m 31 oktober 2024. Geef het aantal tegels dat je gewipt hebt plus een bewijsfoto hier op en ze worden opgeteld bij de Tegelstand.

Zo doe je mee

Geef je gewipte tegels hier op, dan worden ze opgeteld bij je gemeente en de nationale Tegelteller.

Meedoen

Groen in 7 stappen

Makkelijker gezegd dan gedaan? Nee hoor, met deze zeven stappen heb je zo een groene (voor)tuin!

DIY tuintips

FAQ

Wil je meer weten? Kijk eens bij de veelgestelde vragen.

Veelgestelde vragen

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren