Veelgestelde vragen

Klik op onderstaande vragen om het antwoord te lezen.

Moeten gemeenten zich aanmelden voor het NK Tegelwippen '24?

Ja! Gemeenten kunnen zich aanmelden voor het NK Tegelwippen 2024 via nk-tegelwippen.nl/gemeente-aanmelden-24

Zijn er kosten verbonden aan deelname aan het NK Tegelwippen?

Nee, meedoen is gratis, als gemeente hoef je je enkel aan te melden via nk-tegelwippen.nl/gemeente-aanmelden-24

Door te investeren in vergroening of promotie van het NK Tegelwippen in je gemeente kun je het NK Tegelwippen tot een succes maken. De hoeveelheid middelen die jullie hiervoor beschikbaar stellen is uiteraard aan jullie zelf. Wij zullen in ieder geval voorzien van een gezonde dosis inspiratie.

Is er communicatiemateriaal beschikbaar?

Ja, je kunt gratis flyers, posters en social posts hier genereren en downloaden om te verspreiden op je eigen kanalen.

Ook bieden we gemeenten een fysieke toolkit aan. Hierin heb je de keuze tussen een aantal ontwerpen die je kunt bestellen voor €230 – €400 (excl. BTW). Levertijd is +/- 2 weken. Je kunt kiezen uit onderstaande pakketten.

Pakket 1 €230

250 posters A2 (met ‘naam gemeente’ wipt mee)
500 flyers A5 (met naam gemeente’ wipt mee)

Pakket 2 €230

1 roll up banner 150x50cm (met ‘naam gemeente’ wipt mee)
3 spandoeken 60x150cm

Pakket 3 €400

250 posters A2 (met ‘naam gemeente’ wipt mee)
500 flyers A5 (met ‘naam gemeente’ wipt mee)
1 roll up banner 150x50cm (met ‘naam gemeente’ wipt mee)
3 spandoeken 60×150 cm
250 stickers 95cm

Wil je deze aanvragen? Mail dan naar [email protected]

Zijn er tips om het NK Tegelwippen een doorslaand succes te maken in onze gemeente?

Er worden voor gemeenten inspiratiesessies georganiseerd, hiervan houden we je per mail op de hoogte. Daarnaast hebben we een aantal inspirerende projecten voor je op een rij gezet.

Telt openbare ruimte ook mee bij de Tegelstand?

Zeker, samen met bewoners en gemeenten maken we het NK Tegelwippen tot een groot succes. Wij richten ons met name op het publiek, maar ook projecten in de openbare ruimte kunnen makkelijk worden opgegeven via nk-tegelwippen.nl/meedoen

Hoe worden tegels opgegeven?

Via de website van het NK Tegelwippen worden tegels opgegeven door bewoners en gemeenten. Dit wordt gedaan door een invulformulier waarin de volgende gegevens worden achtergelaten: naam, email adres, gemeente, aantal gewipte tegels, bewijsfoto. Geef je gewipte tegels hier op.

Waarom zie ik mijn tegels niet direct terug in de telling?

Het kan even duren voor je inzending zichtbaar is. Inzendingen worden gecontroleerd en de ranglijsten worden regelmatig geüpdatet.

Hoeveel tegels zitten er in een vierkante meter?

We rekenen met 11 tegels per vierkante meter.

Hoe groot is een tegel?

We rekenen de afmeting van een standaard stoeptegel: 30 x 30 centimeter. Als er grotere of kleinere tegels gewipt zijn dienen deze te worden omgerekend naar dit formaat.

Worden mijn tegels opgehaald?

Wij halen geen tegels op. Of tegels kunnen worden opgehaald verschilt per gemeente, veel gemeenten werken met een Tegeltaxi. Kijk hiervoor op de website van je gemeente. Kijk op onze Instagram voor de Tegeltaxi’s waar wij vanaf weten.

Waar moet ik op letten bij het zand onder mijn tegels?

Vaak moet je zand afgraven, maar soms kun je het zand ook vermengen met tuinaarde. Let hierbij vooral goed op dat je te maken hebt met niet vervuild zand. Lees hier meer over in ons artikel over zand: nk-tegelwippen.nl/project/zand-wat-doe-je-ermee/

Welke prijzen zijn er te winnen?

Deelnemende gemeenten strijden in hun klassement om de Gouden Schep. De gemeente die van alle gemeenten de meeste tegels wipt, wint de Gouden Tegel.

De echte sterspelers, de ‘wippers’, maken kans op verschillende prijzen: Elke week wordt er iemand uit alle inzendingen genomineerd door een vakjury. Een van deze inzendingen wordt de Wipper van de Maand en daarmee overspoeld met mooie (tuin)prijzen. Het publiek stemt uiteindelijk op hun favoriet, dat wordt de Publiekswipper 2024.

Hoe werkt de puntentelling?

De gemeente met de meeste gewipte tegels wint de Gouden Tegel.

De puntentelling binnen de klassementen wordt gedaan op basis van TPI (gewipte tegels per 1000 inwoners), de gemeente met de hoogste TPI wint een Gouden Schep (verdeeld over drie klassementen).

Alle deelnemende gemeenten zijn in drie klassementen ingedeeld op basis van het aantal inwoners:
A: vanaf 100.000 inwoners
B: 50.000 – 100.000 inwoners
C: minder dan 50.000

Telt beton of asfalt ook?

Wanneer beton of asfalt wordt verwijderd en vervangen door planten telt dit ook mee. We rekenen alle dichte verharding op het maaiveld. (ZOAB – zeer open asfaltbeton – zien we als halfverharding. Let op: het aantal m2 telt dus voor de helft).

Telt halfverharding (zoals grind) ook mee?

Wanneer halfverharding (zoals grind) wordt verwijderd en vervangen door planten telt dit ook mee, maar let op: het aantal m2 telt voor de helft. Vervang je tegels door halfverharding? Dan telt dit ook voor de helft.

Wanneer mag ik mijn gewipte tegels opgeven?

Tegels die gewipt zijn binnen de looptijd van het NK Tegelwippen (21 maart t/m 31 oktober) kunnen worden opgegeven.

Voor grote vergroeningstrajecten van gemeenten kunnen we een uitzondering maken. Denk je dat dit bij jou van toepassing is, neem hierover contact op via [email protected]

Waarom wordt het NK Tegelwippen georganiseerd?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid én draagt het bij aan meer biodiversiteit.

Hoe is het NK Tegelwippen begonnen?

Het NK Tegelwippen is in 2020 bedacht door creatief bureau Frank Lee in samenwerking met collectief Dus Wat Gaan Wij Doen en vond toen plaats in rivaliserende steden Rotterdam en Amsterdam. In 2021 groeide het NK uit naar heel Nederland en namen 81 gemeenten deel aan de strijd. In 2023 was het kampioenschap nog groter: 173 gemeenten doen mee.

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren