Wipper van de Maand Augustus: Hans

“Ik ben beginnen te graven en omdat mijn vrouw geen ‘stop’ zei, is mijn vijver veel groter geworden dan de bedoeling was. Ik heb een heel aardige vrouw!”

Hans Nieland (59) uit Hengelo houdt van vijvers en zijn vrouw Monique (57) vindt een tuin heel leuk. Dus toen zijn vrouw de uitgelegde vijver op de tegels goedkeurde, is Hans meteen aan de slag gegaan. De tegels gingen eruit en toen Hans eenmaal klaar was met graven, was de vijver twee keer zo groot dan de bedoeling was. Met de nieuwe tuin en vijver is Hans bekroond met de titel de Wipper van de Maand augustus.

Hoe is het om de Wipper van de Maand te zijn?

“Ik was blij verrast! Ik had helemaal geen idee van wat het allemaal inhield, ik wist zelfs niet van het bestaan van deze wedstrijd af. Maar mijn vrouw wel en die heeft me opgegeven. Toen heb ik zelf nog wel wat foto’s opgestuurd en zo geschiedde.”

Waarom ben je de tegels gaan wippen?

“Je hebt de foto’s van hiervoor vast gezien. Erg deprimerend, vind je niet? De hele tuin bestond uit niets anders dan tegels. Wij hadden bij ons vorige huis een hele mooie tuin. Die konden we hier niet namaken omdat het kavel wat kleiner is, maar we hebben ons best gedaan. De tuin is mijn vrouws pakkie an en de vijver het mijne. Een vijver vind ik wel een heel mooi onderdeel van een tuin. Ik kan er zo een uur naast zitten om te kijken naar wat er allemaal in beweegt.”

Hoe heb je het aangepakt? Had je hulp?

“Ik heb eerst gekeken naar welke tegels mochten blijven liggen, voor een zitgedeelte en zodat je nog goed bij de ramen en deuren kan komen om ze te lappen bijvoorbeeld. En de rest kon er allemaal uit. Daarna ben ik beginnen te graven. Het witte zand kon ik kwijt aan een vriend die in de bouw zit en de zwarte aarde heb ik hergebruikt in de tuin aan de voorkant van het huis. De tegels zijn allemaal naar de puinbreker gegaan hier in Hengelo. Dat waren 330 tegels en die heb ik in mijn eentje gewipt. Met een heup-probleem. Ik denk dat ik er anderhalve week over gedaan heb. Als ik geen heupklachten had gehad, denk ik dat het me in twee dagen gelukt was.”

Wat zien we allemaal voor groen in de tuin?

“Monique is van de tuin. Daar doe ik verder niets aan. Ik zorg voor de vijver. Het is eigenlijk een plantenvijver, maar er zitten ook een paar vissen in. Geen goudvissen, maar blauw- en zilverwindes. Die eten de muggenlarven op die op het water drijven. En als ik met het voerbakje rammel, zwemmen ze meteen allemaal naar de kant. Qua planten zijn het vooral zuurstofplanten omdat er geen pomp en geen filter in zit. De zuurstofplanten houden de vijver vanzelf schoon. Er staat watergentiaan en -ranonkel, gele plomp, een donkerrode lelie; een beetje het standaardwerk. We hebben ook al een kikker gehad en nu zit ik eigenlijk te wachten op de salamanders. Die had ik ook in mijn vorige vijvers dus ik hoop dat die ook hier heen komen.”

Smaakt het naar meer?

“Zeker! De twee rijen voor de vlonder gaan eruit en ook negen tegels waar nu plantenbakken op staan mogen weg, zodat we dat stuk bij de tuin kunnen trekken. Dit wil ik wel binnen nu en twee weken voor elkaar hebben.”

Heb je een Wip-tip voor andere wippers?

“Gooi er zo veel mogelijk tegels uit. Gewoon beginnen en zien waar het eindigt. Alleen de noodzakelijke tegels laten liggen, de rest kan er allemaal uit.”

Foto en tekst door Manon van der Zwaal

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Wipper van de Maand juni: Jelmer

Jelmer (35) woont met zijn vriendin Mari en zoon Abel in één van de groenste wijken van Groningen en daar past een betegelde tuin niet. Dus maakten de tegels plaats voor moestuinbakken...

Lees het interview

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren