Wipper van de Maand Juni 2023: Jelmer

“Ik vind het belangrijk om gezond te eten en als het uit je eigen tuin komt, is het extra satisfying!”

Jelmer (35) woont met zijn vriendin Mari en zoon Abel in één van de groenste wijken van Groningen en daar past een betegelde tuin niet. Dus maakten de tegels plaats voor de groenbakken van zijn ‘Makkelijke Moestuin’ en zowel Jelmer en zijn gezin als een enorme hoeveelheid insecten genieten nu van de opbrengst uit de weelderige tuin. Maak kennis met Jelmer, de Wipper van de Maand Juni.

Hoe heb je het aangepakt? Ben je zomaar tegels gaan wippen? Of had je een plan?

“Ik heb de tuin opgemeten en een schets gemaakt waarin ik de moestuinbakken plaatste en paadjes vrijhield. Voor de positie van het klimrek heb ik gekeken hoe de zon zich door de tuin beweegt zodat de zomergroenten die aan het rek omhoog klimmen de meeste zon krijgen. Met die schets ben ik aan de slag gegaan.”

Heb je alles in je eentje gedaan of had je een team?

“Een vriend/collega heeft mij met het zware werk geholpen. Die tegels eruit krijgen was namelijk echt een rotklus. We hebben geen achterom en moesten de tegels door het huis naar buiten krijgen en daar in een container gooien. Maar één van de doorgangen is zo smal dat de kruiwagen er maar nét doorheen paste. Er mocht echt niets uitsteken. Daarom moesten de grote tegels eerst kapot geslagen worden zodat ze in de kruiwagen pasten. En het was net in die tijd dat de gasprijzen super hoog waren, dus wilden we de deuren steeds weer dicht doen om de warmte niet te laten ontsnappen. Maar goed, toen de tegels er eenmaal uit waren, heb ik de rest in één dag gedaan. Ik hoefde de bakken alleen maar in elkaar te zetten, de mix erin te gieten en de instructies te volgen. Een paar weken later had ik een groene tuin.”

Ging alles volgens plan?

“De vorige bewoners hadden ook al bedacht dat het veel werk was om stenen uit de tuin door het huis naar buiten te sjouwen. Want er moeten al klinkers gelegen hebben die zij kennelijk hergebruikt hebben, deels door ze in de borders van de tuin te metselen. En de rest hebben ze gewoon in de tuin begraven! Die heb ik eruit moeten halen en tijdens dat graafwerk kwam ik telkens weer zo’n hele lading klinkers tegen die er ook uit moesten. Dat was echt veel werk. Soms vond ik onder die klinkers zelfs nóg weer andere terrastegels waar overheen gelegd was. Daardoor zat die container, die bedoeld was voor de terrastegels die wij eruit wilden, uiteindelijk vol met allerlei verschillende soorten tegels en klinkers. Het verklaart ook waarom onze tuin een stuk hoger ligt dan de andere tuinen achter ons.” 

Heb je groene vingers en wat staat er allemaal in je tuin?

“Groene vingers heb ik totaal niet. Maar dat heb je ook niet nodig met die bakken (lees ‘Moestuinbakken’). Ik doe gewoon wat me wordt opgedragen door de app en dan krijg je deze tuin. Je kunt uit zeventig soorten zaadjes kiezen. Het is wisselteelt, ik heb al heel veel verbouwd. We koken elke dag met de groenten uit onze tuin. Gisteren aten we courgette met ui en wortel uit de oven. Binnenkort ga ik iets met de pompoen doen, dat vind ik vet. Verder hebben we komkommer, sla, rode bieten, chioggia bieten en kruiden zoals basilicum, dille en koriander. Het is niet dat wij ontzettend van koken houden, maar het is wel heel erg fijn om groenten uit je eigen tuin te kunnen halen. Qua fruit staat er slechts één aardbeienplant. De bloemen die in de tuin staan, zijn specifiek gekozen voor de insecten. Je ziet onder andere goudsbloem, dropplant, afrikaantjes en zonnebloemen. Het viel me op dat we op het moment enorm veel hommels hebben in de tuin. Heel fijn!”

Wat is dé Wip-tip voor andere wippers?

“Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Je moet even bikkelen om die tegels eruit te halen, even hard buffelen met vrienden en daarna patat eten. En dan is het eigenlijk heel simpel. Een plant heeft zonlicht en water nodig en als je wil moestuinieren, kun je – zoals wij dus doen – een app gebruiken om je te helpen.”

Foto en tekst door Manon van der Zwaal

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Wipper van de Maand april: Simone

Simone uit Meppel schoot meteen in de actiestand toen haar moeder haar verjaardag ‘groen in de tuin’ vroeg...

Lees het interview

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren