Wipper van de Maand Mei: Carlijn en Aart

“Met de blaren op mijn handen stond ik in de regen zand te graven.”

Carlijn (26) en haar vriend Aart (23) uit Gouda verheugden zich enorm op hun groene tuin. De inkt op de koopakte was nog niet droog toen Carlijn al in haar nieuwe tuin stond te graven. In vier weken slaagde ze er in 86 grote tegels te wippen en een (moes)tuin aan te leggen. Daarmee is Carlijn de Wipper van de Maand mei.

Waarom hebben jullie meegedaan met het NK Tegelwippen?

“Wij zijn altijd wel bezig met natuur en milieu, we willen bijvoorbeeld ook een groendak gaan aanleggen, dus bij de koop van dit huis hadden we al meteen bedacht dat we zo veel mogelijk tegels weg wilden hebben. We kwamen van een appartement met twee hele kleine balkonnetjes met amper plek voor planten en dat was juist zo fijn aan dit huis, die mogelijkheid van lekker veel groen. Maar daarvoor moesten de tegels er wel eerst uit. Daarbij komt dat met al die tegels regenwater niet wordt opgevangen. En ze zijn te warm in de zomer.”

Hoe hebben jullie het aangepakt?

“Ik heb eerst alles opgemeten en daarna een tekening op schaal gemaakt. Die heb ik nog wel even voorgelegd aan Aart en die vond het allemaal prima. Toen ben ik gaan graven en omdat ik in de zomer wilde genieten, ben ik een beetje te fanatiek begonnen. Op een gegeven moment stond ik met de blaren op mijn handen in de stromende regen te graven. Daar zat ook het meeste werk in, ik heb me erop verkeken. De tegels en het zand hebben we op Marktplaats gezet. Wat grappig is, is dat de tegels nu drie deuren verderop als trap fungeren en één van de mensen die ons zand kwam ophalen, een stukje terras wilde aanleggen. Die moest dus aarde kwijt en kwam met kruiwagens tuinaarde terug naar ons. Dat was een mooie ruil!”

Heb je groene vingers en wat staat er allemaal in je tuin?

“Ik heb wel groene vingers, ja. Ik vind planten echt heel leuk, stekjes maken doe ik ook graag. Ik was dan ook heel enthousiast toen we een tuin kregen. We hebben veel eetbare dingen: bramen, bessen, aalbessen, rucola, kropsla. Lekker gevarieerd: een beetje hoog, een beetje laag. We hebben iets meer planten dan bloemen en ook een appelboom. Die is nu nog klein, maar die zal snel gaan groeien.”

Wat is jullie wiptip voor andere wippers?

“Ik heb het helemaal uitgetekend, maar dat is echt niet nodig. Ik vond het leuk om op schaal te tekenen, ik ben tenslotte wiskundedocent. Maar mijn belangrijkste tip is om gewoon te beginnen. Haal er gewoon eentje uit en zet er iets naar jouw smaak voor terug. Het gaat er dan al heel snel mooi uitzien. En het hoeft niet gelijk allemaal perfect te zijn. Gewoon experimenteren met wat je er in plant. Je ziet snel genoeg wat wel en niet werkt.”

Foto en tekst door Manon van der Zwaal

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren