Wipper van de Maand oktober: Sander

“De buren vroegen wel eens of we nog iets gingen doen met het schoolplein.”

Met een zelfgemaakte tekening en voorbeeld plaatjes van Pinterest heeft Sander (49) zijn vrouw Sanna (48) en zoon Teun (12) makkelijk weten te overtuigen: de betegelde tuin, die vooral als opslag diende, moest worden omgetoverd tot een groene oase. Sander wipte zo’n 350 tegels en werd daarmee de Wipper van de Maand oktober.

Hoe heb je het aangepakt? Had je een team of deed je het zelf?

“Ik heb eigenlijk alles alleen gedaan. Teun heeft wel wat geholpen maar het was best zwaar werk. Als eerste gingen alle tegels er uit. Die werden netjes opgehaald door de tegelservice die we in Amsterdam hebben. Maar toen begon het echte werk pas: al het zand dat onder de tegels lag moest eruit want daar groeit niets op. Dat was een enorme tegenvaller, want het was ontzettend veel zand, wel zeker een halve meter diep. Na eerst tien keer zelf met een achterbak vol zakken zand naar de vuilstort te hebben gereden, heb ik uiteindelijk grote ‘big bags’ besteld die ik aan de kant van de straat kon vullen en laten ophalen. Dat was super handig en ging veel sneller. Wat alles extra zwaar heeft gemaakt, is dat we een autovrije straat hebben. De tegels en het zand moesten met een kruiwagen naar de plek gebracht worden waar ze opgehaald konden worden, zo’n honderd meter verderop. Driehonderdvijftig tegels en drie kuub zand moesten de tuin uitgereden worden. Maar andersom moest ook weer aarde voor de planten, boomschors voor het pad en een kas terug de tuin in. Ik heb wel een paar honderd keer op en neer gelopen met een volle kruiwagen in de brandende zon.”

Ging alles verder volgens plan?

“Ik ben architect en heb het van tevoren helemaal uitgetekend, behoorlijk precies. Ook de kas is van te voren bedacht, zoals de mogelijkheid er doorheen te lopen zodat de tuin ook via de achterkant bereikbaar is. Zoals ik het heb uitgetekend, zo is het ook precies geworden.”

Hoe zijn de reacties in de buurt?

“De buren vinden het ontzettend leuk geworden. In het begin hadden ze bij het zien van die enorme kuil wel zoiets van: “wat zijn jullie toch aan het doen?” Maar al gauw kregen we niets anders dan positieve reacties en zelfs planten, de meeste planten die nu in de tuin staan hebben we van de buren gekregen.”

Smaakt het naar meer?

“Er valt hier niets meer te wippen. Alle tegels zijn er uit. Ook de voortuin heeft geen tegels meer, die heb ik een paar jaar geleden al aangepakt. En het is zo fijn, want je merkt meteen verschil. We hebben nu allemaal insecten en vlinders maar ook de warmte is veel minder. Betonnen tegels zijn eigenlijk een soort bakplaat en nu die weg zijn wordt de gevel veel minder warm. Het is meteen een stuk comfortabeler, zowel buiten- als binnenshuis. Ik kan het iedereen aanraden!”

Wat is jouw Wiptip voor andere wippers?

“Houd er rekening mee dat er waarschijnlijk ook zand uit moet en dat heeft gevolgen voor de planning. Het wippen van de tegels gaat heel snel, maar het zand weggraven is een enorme klus. Onderzoek het van te voren even: tegeltje weghalen, even graven en kijken wat eronder zit zodat je beter kan plannen.”

Foto en tekst door Manon van der Zwaal

Deze inhoud is mede mogelijk gemaakt door Klaverblad Verzekeringen.

Ben je op zoek naar meer tips of inspiratie? Kijk bij onze overige artikelen!

Tegelteller

Gewipte tegels in 2024

Totaal gewipt
in alle jaren